Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Grootschalig offensief tegen de Taliban

24 okt 09 - Door Suzanna Koster

Kijk of luister naar: Grootschalig offensief tegen de Taliban

Het Pakistaanse leger heeft vannacht het belangrijke plaatsje Kotkai in Zuid-Waziristan veroverd op de Pakistaanse Taliban. Meer dan honderdduizend mensen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld.


Gezag
Het leger begon vorige week zaterdag een grootschalig offensief tegen moslimextremisten in Zuid-Waziristan, dat aan Afganistan grenst. Dat gebeurde na een serie bloedige aanslagen. Alleen al de laatste drie weken zijn bij aanslagen ruim 150 mensen omgekomen. Stammen maken van oudsher de dienst uit in Zuid-Waziristan, net als in andere tribale gebieden langs de grens met Afghanistan. De overheid heeft er nauwelijks gezag.

Veilig
Eerder veroverden de Pakistanen de belangrijk Swatvallei, 130 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Islamabad, op de Taliban. Door die strijd verlieten bijna twee miljoen inwoners huis en haard om onderdak te zoeken in vluchtelingenkampen en bij familie. Na het heroveren van het gebied op de Taliban mogen de oorspronkelijke bewoners nu weer terug. Het blijkt een van de grootste volksverhuizingen van de afgelopen jaren. Maar wat het leger een veilig gebied noemt, hoeft niet noodzakelijkerwijs ook veilig te zijn voor burgers. Hoe veilig is het in de Swatvallei en hoe groot is er de steun voor de Taliban?

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief