Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

ING krimpt fors

26 okt 09 - Door Jan van Loenen, Ad van Oosten

Kijk of luister naar: ING krimpt fors

Bank/verzekeraar ING stoot grote delen, waaronder de verzekeringsactiviteiten, af en geeft voor 7,5 miljard euro nieuwe aandelen uit waarmee onder meer vijf miljard euro staatssteun wordt terugbetaald.


Eisen
Met deze grote reorganisatie komt ING tegemoet aan eisen van eurocommissaris Neelie Kroes. Zij ging eerder tijdelijk akkoord met twee steunacties voor ING door de Nederlandse staat. Maar omdat bedrijven geen oneigenlijke staatsteun mogen krijgen, verlangde ze van ING wijzigingen in de organisatie waardoor het bedrijf sneller steun kan terugbetalen.

Winst
Met de terugbetaling van de staatssteun behaalt de overheid tot nu toe een mooi rendement: ING betaalt binnenkort dus de helft terug, plus 800 miljoen euro aan rente, een rente van zeker vijftien procent.

Nieuwe bank
De bankactiviteiten van dochter Interadvies, de hypotheekactiviteiten van Nationale-Nederlanden en de leenportefeuille van ING Retail worden samengevoegd tot een nieuwe bank met een marktaandeel in Nederland van ongeveer 6 procent. Alle maatregelen leiden ertoe dat ING straks alleen nog een bank is. Per eind 2013 zal ING bijna een derde kleiner zijn dan nu.

Tijdperk
"Het pakket aan maatregelen dat wij vandaag presenteren, is een duidelijk plan om de onzekerheden die door de financiële crisis zijn geschapen op te lossen en luidt een nieuw tijdperk in voor ING", aldus bestuursvoorzitter Jan Hommen.

Positief
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is positief over de splitsing van de bank- en verzekeringsactiviteiten van ING. Volgens de VEB wordt de onderneming daardoor beter bestuurbaar en beheersbaar.

In NOVA vanavond een gesprek met bestuursvoorzitter Jan Hommen over het roerige verleden en de toekomst van ING. In de studio commentaar van hoogleraar financiële markten Arnoud Boot.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief