Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eindhoven mag pedoseksueel niet weren

27 okt 09 - Door Jan Reiff en Ad van Oosten

Kijk of luister naar: Eindhoven mag pedoseksueel niet weren

De gemeente Eindhoven mag geen gebiedsverbod opleggen aan een veroordeelde pedoseksueel die na het uitzitten van zijn straf weer in Eindhoven wilde komen wonen. Dat heeft de rechter vandaag bepaald.


Woedend
Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven, wilde de pedoseksueel de toegang tot zijn woonplaats ontzeggen. Het was voor het eerst dat een Nederlandse gemeente op deze manier een zedendelinquent weerde. De pedoseksueel was woedend en vocht het verbod aan bij de bestuursrechter. Met succes, dus.

Ontucht
De pedoseksueel heeft net 27 maanden in de gevangenis gezeten voor verkrachting van en ontucht met vier minderjarige jongens uit de Eindhovense wijk Woensel. Het was zijn derde veroordeling wegens zedendelicten met minderjarigen. Het hof in Den Bosch had hem drie jaar celstraf en vijf jaar reclasseringstoezicht opgelegd, vanwege de ernstige vrees voor herhaling. Omdat het vonnis nog niet onherroepelijk is – de man is in cassatie gegaan – kan toezicht formeel niet worden opgelegd.

Openbare orde
Van Gijzel handelde op grond van artikel 172 in de Gemeentewet, waarin staat dat hij de bevoegdheid heeft om verstoring van de openbare orde te voorkomen. De komst van de man die is veroordeeld voor ontucht met tieners kon volgens hem leiden tot onrust en wraakacties.

De rechtbank oordeelt dat de vrees dat de veroordeelde opnieuw zedendelicten pleegt, niet betekent dat er sprake is van een concrete dreiging van ordeverstoring, zoals de gemeente aanvoerde. Een dreigend oproer door zijn terugkeer in Eindhoven is door de burgemeester onvoldoende gemotiveerd, aldus de uitspraak.

In NOVA een verslag van een ingewikkeld dilemma. 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief