Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Karadzic verschijnt weer niet

27 okt 09 - Door Jan Eikelboom en Bart Klijberg

Kijk of luister naar: Karadzic verschijnt weer niet

Ook vandaag kwam de voormalige president van Bosnisch-Servië, Radovan Karadzic, niet opdagen bij het Joegoslavië-Tribunaal. Karadzic vindt dat hij te weinig tijd heeft gehad om zijn zaak voor te bereiden en zegt nog acht maanden nodig te hebben voordat hij klaar is. De rechters moeten nu bepalen hoe ze op zijn afwezigheid reageren.


Kat
Slachtoffers van de oorlog in Bosnië (1992-1995), die aan zeker honderdduizend mensen het leven kostte, reageerden gisteren al boos en gefrustreerd toen bleek dat Radovan Karadzic zijn kat gestuurd had naar het begin van zijn proces. Ze lieten dat ook blijken tijdens een ontmoeting gistermiddag met de hoofdaanklager, de Belg Serge Brammertz. Vertegenwoordigers van een twintigtal slachtoffergroeperingen waren naar Nederland gereisd om de lang verwachte opening van het proces-Karadzic bij te wonen.

Advocaat
Karadzic kan niet gedwongen worden om in de rechtszaal te verschijnen. Nu Karadzic weigert te verschijnen kan het hof formeel zonder Karadzic verdergaan, of een advocaat voor hem aanstellen. Maar dat zou een reeks juridische en praktische problemen met zich mee kunnen brengen. De verwachting is dat Karadzic niet met de toegewezen advocaat zou communiceren.

De waarheid
Karadzic staat er namelijk op zichtzelf te verdedigen, waardoor zijn aanwezigheid gewenst is. Karadzic poogt naar eigen zeggen de waarheid over de afscheidingsoorlog van Bosnië naar boven brengen. Dat zal volgens hem pijnlijk blijken voor de overwegend westerse oprichters van het Joegoslavië-tribunaal dat vooral etnische Serviërs heeft berecht. Veel westerse mogendheden steunden de partijen die zich met geweld afscheidden van toenmalig Joegoslavië.

NOVA spreekt met internationaal strafrecht-advocaat Mischa Wladimiroff. Hij is onder meer betrokken geweest bij het Joegoslavië-tribunaal als juridisch adviseur in de zaak tegen Slobodan Milosevic.

Terug naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief