Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Reve had geheime liefde in oorlog

28 okt 09 - Door Rudy Bouma en Jelmer Jansma

Kijk of luister naar: Reve had geheime liefde in oorlog

Reve, dat is pas leven! Gevleugelde woorden over de grote volksschrijver die drie jaar geleden overleed.


Kroniek van een schuldig leven
Morgen verschijnt het eerste deel van de biografie van Nop Maas over Gerard Reve. De gehele biografie, waarvoor hij ruim 25 jaar materiaal heeft verzameld, bestaat uit drie delen: De vroege jaren (1923-1962), De ‘rampjaren’ (1962-1975) en De late jaren (1975-2006).

De vroege jaren
De vroege jaren (1923-1962) bevat volgens de uitgever veel ‘onbekend materiaal over Reves jeugd’, veel over zijn huwelijk met Hanny Michaelis, zijn tijd in Engeland, zijn geleidelijke en gelijktijdige ontwikkeling naar het rooms-katholicisme en de openlijke beleving van zijn homoseksualiteit, en over de aanloop tot zijn doorbraak naar het grote publiek met Op weg naar het einde (1963)’. Vooral Reves worsteling met zijn homoseksualiteit staat centraal.

Vriendin
Al eerder maakte Nop Maas in een voorpublicatie bekend dat Gerard Reve, die er in de jaren zestig openlijk voor uitkwam dat hij homoseksueel was, in de oorlogsjaren een vriendin had. Reve verbleef in 1941 enige tijd in Enschede, waar hij “halsoverkop verliefd” werd op de drie jaar oudere Tine Fraterman. Later woonde Tine tijdelijk in bij de familie Van het Reve (de officiële familienaam) in Amsterdam, waar zij bij ‘Gerardje’ op de kamer kwam. Volgens Maas was dat de kat op het spek binden en kregen ze ook een seksuele relatie.

Einde
In 1945 kwam er een einde aan de relatie toen Tine terugging naar Enschede. In de herinnering van Tine had ze het uitgemaakt, maar was er daarvoor geen duidelijke aanleiding. Reve was er volgens haar erg verdrietig van. Volgens Maas herinnerde Tine later ”niets van homoseksuele neigingen” bij de schrijver.

NOVA gaat met biograaf Nop Maas naar relevante plekken uit de vroege jaren van Reve; onder meer naar zijn ouderlijk huis aan de Jozef Israelskade waar hij 'De Avonden' schreef en waar zijn eerste vriendin Tine Fraterman in kwam wonen, en het zoldertje waar hij met zijn latere echtgenoot Hanny Michaelis woonde.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief