Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Web-only: Vragen en antwoorden Mexicaanse griep

28 okt 09 - Door Petra Greeven, Reijer Zwaan

Kijk of luister naar: Web-only: Vragen en antwoorden Mexicaanse griep

Vorige week maakte het RIVM bekend dat er in Nederland officieel sprake is van een lichte griepepidemie nadat een 14-jarig meisje is overleden aan de gevolgen van de Mexicaanse griep.


Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) was ze voor die tijd gezond. Ook een man van 40 jaar overleed afgelopen week aan het virus. Hij had wel andere gezondheidsproblemen.

Jong
Inmiddels worden er er momenteel per dag gemiddeld tien mensen met Mexicaanse griep opgenomen in het ziekenhuis, van wie één op de intensive care ligt. Van al die mensen is het overgrote deel jonger dan 65 jaar.

Heel jong
Halverwege oktober is het aantal ziekenhuisopnamen dus flink gestegen. Uit de informatie die beschikbaar is over deze periode, is een piek te zien bij de leeftijdsgroep 0 tot 4 jaar. Minister Klink heeft daarom de Gezondheidsraad gevraagd om de eerdere vaccinatie-adviezen tegen het licht te houden. Hij wil weten of deze nog overeenkomen met de nieuwste inzichten over Nieuwe Influenza A. Nu wil hij dus weten of ook kinderen voor vaccinatie in aanmerking moeten komen. Dat advies wordt volgende week verwacht. Volgens Klink is dat "ruim op tijd" om deze groep te vaccineren.

Vanaf volgende week beginnen de vaccinaties tegen de Mexicaanse griep, medewerkers in de gezondheidszorg en alle risicogroepen worden ingeënt. Maar over die vaccinaties bestaan nog vele vragen. NOVA zet vijf vragen, én de antwoorden, op een rij.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief