Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Balkenende EU-president?

28 okt 09 - Door Pim van Galen, Nynke de Zoeten

Kijk of luister naar: Balkenende EU-president?

Jan Peter Balkenende is morgen en vrijdag in Brussel voor zijn driemaandelijkse topberaad met collega's van de andere EU-landen. Formeel praten de leiders ondermeer over de CO2-beperking, maar het echte werk voor Balkenende gebeurt dit keer vooral achter de schermen.


EU-president
De regeringsleiders zullen vooral spreken over de vacature voor nieuwe EU-president. De naam van de Britse oud-premier Tony Blair klinkt regelmatig, maar de naam van Balkenende klinkt ook. Tot nu toe heeft Balkenende steeds gezegd geen kandidaat te zijn, maar anderen zien zijn ervaring en bescheiden imago als grote pluspunten.

Gokken
De kans dat Balkenende de eerste president wordt van de EU, is niet zo groot. Dat is althans de mening van deelnemers aan de gokwebsite Unibet. De Nederlandse premier scoort hier slechts 5,5 tegen 1, waarmee hij op de derde plaats staat, maakte Unibet vandaag bekend. Favoriet bij de gokkers is de Britse ex-premier Tony Blair met 1,7 tegen 1. De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker is met 4,5 tegen 1 goed voor een tweede plaats.

Lippen op elkaar
Maar premier Jan Peter Balkenende liet vandaag niets los over zijn mogelijke ambities voor de nieuwe post van EU-president. Het enige dat hij gezegd heeft is dat Nederland zich inzet voor een zware post in de nieuwe Europese Commissie. Alles is nog in bespreking en het Nederlandse belang is volgens hem niet gediend bij publieke discussies.

Helder
De oppositie wil helderheid van Balkenende, zeker nu de fractieleiders van coalitiepartijen PvdA en de ChristenUnie gisteren aangaven dat ze willen dat hij in Nederland blijft. Volgens woordvoerder Luuk Blom van de PvdA is hiermee echter niet gezegd dat de premier niet mág. Hij en zijn collega van de ChristenUnie herhaalden dat Balkenende eerder al heeft gezegd geen kandidaat te zijn, maar niet iedereen is daarvan overtuigd.....

NOVA doet verslag vanuit Den Haag.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief