Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kansen Balkenende stijgen

29 okt 09 - Door Lia van Bekhoven, Jan Eikelboom, Menno de Galan

Kijk of luister naar: Kansen Balkenende stijgen

Hij is geen kandidaat, maar volgens de Europese christendemocraten is hij wel de beste kandidaat. De kansen van Jan Peter Balkenende om de eerste president van Europa te worden, stijgen.


Beslissing
Twee andere kandidaten hebben zich wel officieel gemeld, de Britse oud-premier, Tony Blair - geen christendemocraat en volgens velen overgekwalificeerd voor de functie - en Jean Claude Juncker, oud-premier van Luxemburg. In Brussel zijn de EU regeringsleiders twee dagen bijeen, maar de beslissing valt op zijn vroegst volgende week.

Topberaad
Balkenende liet gisteren weinig los over zijn mogelijke ambities voor de nieuwe post van EU-president. "In de strijd om hoge Europese posten is het Nederlandse belang niet gediend bij publieke discussies." Maar ondanks het feit dat Balkenende zegt geen kandidaat te zijn, gaat zijn naam al lange tijd rond als belangrijke kanshebber.

Favoriet
Gokkers schatten de kansen van Balkenende echter niet hoog in. Blair doet het bij hen beter. NOVA-correspondent Lia van Bekhoven bezoekt de Engelse bookmakers en peilt de Blair-versus-Balkenende-stemming. In de studio reageert D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief