Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Theo van Gogh, 5 jaar later

2 nov 09

Kijk of luister naar: Theo van Gogh, 5 jaar later

Uitgerekend vandaag, op de dag dat het precies vijf jaar geleden is dat Theo van Gogh wordt vermoord, openen fractieleider Pechtold (D66) en minister Van der Laan (PvdA) de aanval op Wilders: ze noemen hem extreemrechts en een gevaar voor de rechtsstaat


Klimaat van haat
Volgens Wilders dragen de uitlatingen van de twee politici bij 'aan een klimaat van haat en geweld tegen mij en de PVV', en vindt dat minister Van der Laan (Integratie) en Alexander Pechtold zich gedragen als 'politieke handlangers' van Mohammed Bouyeri, de man die vijf jaar geleden cineast Theo van Gogh heeft vermoord.  

Grof en onzinnig
"Het is grof dat Wilders ons, Pechtold en mij, op een dag als vandaag in verband brengt met de moordenaar van Van Gogh", zo pareert Van der Laan de opmerkingen van Wilders. "Wilders meet met twee maten. Zelf veroorlooft hij zich alles te zeggen. Anderen probeert hij de mond te snoeren. De vrijheid van meningsuiting is er voor iedereen." Alexander Pechtold vindt de uitlating van Wilders een "onzinnige complottheorie van iemand die in zijn eigen waanbeelden is gaan geloven".

Geert Wilders
 reageert in NOVA.

Theo van Gogh
Op dinsdag 2 november 2004 fietst filmmaker, columnist en regisseur Theo van Gogh ’s ochtends om half negen door de Linnaeusstraat in Amsterdam. Daar wordt hij vermoord door een moslimextremist, beter bekend als Mohammed B.. Deze gebeurtenis leidt in binnen- en buitenland tot grote verontwaardiging en omvangrijke media-aandacht. De moord heeft ook zijn weerslag op de Nederlandse samenleving: er laait een debat op over (de noodzaak van) de integratie van allochtonen.

Stand van zaken
Hoe staat Nederland er nu - vijf jaar na de moord - voor? Is de angst van toen vervangen door chagrijn? Is de hoge (virtuele) score van de PVV toe te schrijven aan angst voor de islam of is het gewoon een reactie op de overlast van Marokkaanse jongeren?

Zijn de gevestigde partijen door de moord en de opkomst van Wilders opgeschoven in de PVV-richting (strengere regels voor inburgering, importbruiden en het door de Amsterdamse burgemeester Job Cohen openlijk benoemen van Marokkaanse daders bij geweld tegen hulpverleners en de terreurdreiging bij de IKEA)?

Hoe is het met de vrijheid van meningsuiting; na de moord kwamen de Deense cartoonrellen, Fitna, de arrestatie van Gregrorius Nekschot, het proces tegen Wilders en het vertrek van Ayaan Hirsi Ali naar Amerika.

Is de Marokkaanse gemeenschap het grootste slachtoffer van de verharding van het maatschappelijk en politieke klimaat na de moord door Mohammed B.?

Vijf jaar later
Precies vijf jaar na de moord maken de NOS en NOVA onder de titel 'Theo van Gogh, 5 jaar later' een gezamenlijk live programma vanuit Amsterdam. Hierin debatteren aan tafel - onder leiding van presentator Twan Huys - de volgende gasten over de aanval van de twee politici op Geert Wilders en de PVV, over de moord op Theo van Gogh, over de maatschappelijke onrust en over de gevolgen van de aanslag op de Nederlandse samenleving: de burgemeester van Amsterdam Job Cohen, minister voor Wonen, Werken en Integratie Eberhard van der Laan, Farid Azarkan van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders, Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam, Paul Scheffer, schrijver van 'Het multicultureel drama'.

Verder praten vanuit de zaal mee: rapper Salah Edin, sportschoolhouder Mousid, docente aan het Montessori College Oost Trudy Coenen, en stadsdeelvoorzitter Bos en Lommer Fouad Sidali.

Live vanuit Amsterdam van 22:20 tot 23:00, Ned. 2

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief