Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kwart geitenhouderijen besmet met Q-koorts

30 okt 09 - Door Judith Pennarts en Jane van Laar

Kijk of luister naar: Kwart geitenhouderijen besmet met Q-koorts

Op dit moment zijn tachtig van de 360 geitenhouderijen in Nederland besmet met Q-koorts. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren vanavond in NOVA.


Scenario's
Tot nu toe waren dit jaar vier geitenhouderijen besmet verklaard. Roel Coutinho (RIVM) maakt vanavond bekend dat de ministers van Landbouw en VWS nu willen dat het RIVM scenario's gaat uitwerken aangaande verplaatsing van bedrijven, en de kosten daarvan. Coutinho pleitte al eerder voor verplaatsing of sluiting van bedrijven. Tot vandaag was daar geen politiek draagvlak voor. Hij denkt dat de maatregelen consequenties zullen hebben voor de hele geitenhouderij. "Vaccinatie zal waarschijnlijk geen oplossing zijn voor de Q-koorts."

Verspreiding
Verder blijkt uit onderzoek van NOVA dat bij het ministerie van Landbouw veel meer dan vier besmette bedrijven bekend waren het afgelopen jaar. Op nog eens 41 bedrijven zijn dit jaar besmette geiten aangetroffen. Maar op bureaucratische gronden zijn deze 41 niet als besmet aangemerkt, en werden geen maatregelen genomen. Het verplaatsen van dieren van besmette naar niet-besmette bedrijven is tot op de dag van vandaag mogelijk. De verspreiding van de bacterie kan onverminderd doorgaan. Naar verwachting zullen de tachtig bedrijven die uit het nieuwe onderzoek als besmet naar voren zijn gekomen, pas over vier weken te maken krijgen met beperkende maatregelen.

Geiten en mensen
De besmetting van de ziekte gaat van geit naar mens via de lucht. Vorig jaar nam minister Verburg (Landbouw) maatregelen om verspreiding van de Q-koorts tegen te gaan. Desalniettemin hebben dit jaar 2126 mensen Q-koorts gekregen. Er zijn inmiddels 6 mensen zijn overleden aan de Q-koorts.

In de studio reageert Roel Coutinho, directeur Centrum Infectieziektebestrijding bij het RIVM.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief