Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Balkenende nog steeds 'geen kandidaat'

31 okt 09 - Door Ferry Mingelen, Nynke de Zoeten

Kijk of luister naar: Balkenende nog steeds 'geen kandidaat'

In Utrecht vindt vandaag het CDA-partijcongres plaats. De belangstelling is enorm: 1500 leden hebben zich aangemeld voor de bijeenkomst die in het teken staat van de naderende gemeenteraadsverkiezingen en de aanpak van de economische crisis.


(Geen) EU-post
Mogelijk speelde ook de mogelijk nieuwe functie van de premier een rol bij de hoge opkomst. Voor Balkenende is het misschien de laatste keer dat hij als minister-president optreedt. Gisteren bleek uit de woorden van de twee vicepremiers, Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie), dat de regeringscoalitie serieus rekening houdt met een vertrek van Balkenende naar Europa. Balkenende zelf liet gisteren weten een EU-post niet uit te sluiten. Maar vandaag hield Jan Peter Balkenende houdt vol dat hij geen kandidaat is om de eerste president van de Europese Unie te worden: "Ik heb al eerder gezegd dat ik geen kandidaat ben".

Geen verzet
De achterban kreeg vandaag de kans minister van Sociale Zaken Donner aan de tand te voelen over de verhoging van de AOW-leeftijd. Begin deze week leidden de kabinetsplannen om de pensioenleeftijd op te trekken van 65 naar 67 jaar tot verhitte discussies bij coalitiegenoot PvdA. De CDA-achterban verzet zich echter niet tegen de verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar.  Wel zijn de leden van de regeringspartij kritisch. Zo klonken er tijdens een aparte deelsessie met de CDA-top zorgen over de zwakke positie van ouderen op de arbeidsmarkt en wezen CDA-leden erop dat de hogere pensioenleeftijd niet in het verkiezingsprogramma heeft gestaan.

Beetje minder
Fractievoorzitter Pieter van Geel riep tijdens het congres op tot matigheid in de gehele samenleving. Volgens Van Geel is loonmatiging hard nodig om Nederland sterker uit de economische crisis te helpen. Maar hij deed niet alleen een oproep aan de vakbonden en werknemers. Ook elders "vraagt de politiek offers van mensen". "Een beetje minder lenen. Een beetje minder grote auto. Een beetje minder ver op vakantie. Behoorlijk minder bonussen en verrijking ten koste van anderen. Maar ook minder korte lontjes. Minder agressief. Minder ten koste van anderen", aldus Van Geel.

Vakbond
Vakbondsleden en bestuurders van FNV en CNV waarschuwen vandaag voor de deur van het CDA-congres in Utrecht de leden van de regeringspartij voor het AOW-plan van het kabinet. Vijftig tot zestig actievoerders delen pamfletten uit aan CDA-leden. Actieleider Peter de Jong van het CNV vroeg minister Donner bij binnenkomst te kiezen tussen het kabinetsplan of meer keuzevrijheid. Nu is het AOW-plan van het kabinet volgens de vakbeweging vooral een bezuinigingsmaatregel. De Jong stelt dat mensen die met 65 willen stoppen, te veel gekort worden op hun uitkering.

Vanuit Utrecht doet NOVA verslag.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief