Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Abdullah dreigt Afghaanse verkiezingen te boycotten

31 okt 09 - Door Reijer Zwaan

Kijk of luister naar: Abdullah dreigt Afghaanse verkiezingen te boycotten

Afghanistan maakt zich op voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen volgende week zaterdag. Een tweede ronde is nodig omdat de eerste door corruptie en fraude ongeldig was.


Dreigement
Een van de twee kandidaten, Abdullah Abdullah, heeft vandaag gedreigd zich terug te trekken. Morgenochtend maakt Abdullah tijdens een persconferentie in Kabul bekend of hij zijn dreigement waarmaakt, zo liet hij vandaag weten. Abdullah eist dat Karzai een aantal maatregelen neemt om te voorkomen dat de tweede stembusgang net zo chaotisch verloopt als de eerste op 20 augustus. Die ging gepaard met grootschalige fraude, waarvan vooral Karzai profiteerde.

Knoei
Een klachtencommissie constateerde na onderzoek dat er was geknoeid met meer dan een miljoen stembiljetten. Deze stemmen werden geschrapt, waardoor Karzai onder de 50 procent zakte die hij nodig had om zich direct te verzekeren van een tweede ambtstermijn. Karzai legde zich uiteindelijk pas neer bij een tweede verkiezingsronde na zware druk van de internationale gemeenschap.

Eis
Abdullah wil alleen meedoen aan de beslissende stembusgang als aan drie voorwaarden is voldaan. Belangrijkste eis is het ontslag van Azizullah Ludin, het omstreden hoofd van de in naam onafhankelijke kiescommissie IEC. Ludin was in het verleden adviseur van Karzai en werd op zijn post benoemd door de president. Na de eerste stemronde plaatsten de oppositie en internationale waarnemers grote vraagtekens bij het functioneren van de IEC en Ludin. Tot nu toe houdt Karzai de IEC-voorzitter de hand boven het hoofd. De kans dat de president in de komende uren alsnog overstag gaat, lijkt nihil.

Legitiem
Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton hoeft het mogelijk afhaken van Abdullah geen gevolgen te hebben voor de legitimiteit van de uitslag. " We zien ook in ons eigen land gebeuren dat kandidaten zich om wat voor reden dan ook terugtrekken. Ik denk niet dat dat iets van doen heeft met de geldigheid van de verkiezingen".

Farce
Een tweede verkiezingsronde met slechts één kandidaat zou volgens Haroun Mir, directeur van het Afghaanse Centrum voor Onderzoek- en Beleidsstudies, juist een farce betekenen. "Als Abdullah de verkiezingen inderdaad boycot, zal de opkomst erg laag zijn en zal Karzai tot winnaar worden uitgeroepen, maar met een uiterst geringe legitimiteit", voorspelt de deskundige op het gebied van politiek in Afghanistan.

In de studio reageert Ans Zwerver, voormalig lid van de Eerste Kamer voor GroenLinks en EU-waarnemer tijdens de laatste verkiezingen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief