Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Klopt Belgische premier Balkenende?

3 nov 09

Kijk of luister naar: Klopt Belgische premier Balkenende?

In België weten ze het zeker: 'hun' Herman van Rompuy is een veel geschiktere kandidaat voor het Europese presidentschap dan 'onze' Jan Peter Balkenende. De strijd tussen de grondleggers van de EU is losgebarsten.


Grijze muis
De Belgische media schrijven het vandaag volop: de Belgische premier wordt het gewoon. En volgens de Vlaamse krant De Morgen maakte Rompuy er vorige week al grappen over tijdens een ministerraad: "Als je het niet vraagt en je bent een grijze muis, dan maak je kans”, zou hij hebben gezegd.

Mijnenveld
Herman Van Rompuy werd eind vorig jaar premier van België na de zoveelste politieke crisis in zijn land. Ook toen hield hij tot het laatste moment vol dat hij niet geïnteresseerd was. Wie een land als België kan bijeenhouden, moet in staat zijn te laveren door het Europese mijnenveld, luidt nu de redenering. 

Helderder
Het voorzitterschap van de Europese Raad waarvoor de naam van Van Rompuy en Balkenende circuleert, is een nieuwe functie die voortvloeit uit het Verdrag van Lissabon, dat vandaag ook door Tsjechië is ondertekend. Het verdrag, dat naar alle waarschijnlijkheid op 1 januari in werking treedt, moet de Europese Unie een helderder en democratischer bestuurlijke structuur geven.

NOVA peilt de stemming in België. De Vlaamse journalist Yves Desmet, hoofdredacteur van De Morgen reageert.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief