Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Honderden miljoenen aan vastgoedfraude

3 nov 09

Kijk of luister naar: Honderden miljoenen aan vastgoedfraude

In de omvangrijke vastgoedfraudezaak rond onder meer Bouwfonds en Philips Pensioenfonds is vandaag opnieuw een verdachte aangehouden. Het gaat om een directeur van een projectontwikkelaar in Utrecht.


Invallen
In het najaar van 2007 zette de FIOD-ECD bij een grote actie in de vastgoedfraudezaak al meer dan zeshonderd mensen in voor invallen in gelijktijdig Nederland, België en Zwitserland. Het onderzoek spitst zich toe op (ex-)medewerkers van drie bedrijven die actief zijn op het gebied van vastgoedbeleggingen: Bouwfonds, dat in handen is van Rabo Vastgoedgroep, Philips Pensioenfonds en Fortis Vastgoed. De bedrijven zelf zijn niet verdacht.

Verdachten
Hoofdverdachten in de zaak zijn de voormalig directeur van Bouwfonds, Jan van V., en zijn oom, Nico V., die jarenlang optrad als adviseur en 'coach' van Bouwfonds. Inmiddels is het aantal verdachten dat het OM op de korrel heeft opgelopen tot 120. Daarbij gaat het grofweg om vijftig natuurlijke personen en ongeveer zeventig bedrijven en vennootschappen.

Bekentenis
Justitie denkt dat de verdachten samen vele tientallen miljoenen euro's hebben ontvangen voor het gunnen en de afwikkeling van grote bouwprojecten, en bij de afhandeling van grote onroerendgoedtransacties. Het gaat om prestigieuze projecten als het Eurocenter en de Symphony-toren aan de Amsterdamse Zuidas. De eerste verdachten, twee directeuren van projectontwikkelaar Willemsen Minderman uit Capelle aan den IJssel, moeten zich volgens planning op 17 november voor de rechter verantwoorden.

In NOVA vanavond het laatste nieuws.

NB. Morgen verschijnt het boek: De Vastgoedfraude. Lees alvast een voorpublicatie.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief