Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PowNed en WNL in publieke bestel, Llink eruit

4 nov 09 - Door Hein Hansen, Silvia Pilger

Kijk of luister naar: PowNed en WNL in publieke bestel, Llink eruit

Minister Plasterk maakte vanmiddag in een persconferentie zijn besluit bekend over de erkenningsaanvragen van de publieke omroepen: PowNed en WNL (voorheen Wakker Nederland) treden toe tot het publieke bestel, Llink moet verdwijnen. Omroep MAX krijgt een definieve erkenning en uitbreiding van zendtijd.


Vijf jaar
PowNed en WNL krijgen vijf jaar de tijd te bewijzen dat ze als aspirant-omroepen toegevoegde waarde leveren aan het publieke omroepbestel.

Llink
De idealistische omroep Llink verdwijnt uit het bestel. Volgens Plasterk heeft de omroep zijn eigen ambities niet heeft waargemaakt, onder meer op het gebied van internet en interactie met de doelgroep. "Llink heeft niet de vernieuwing gebracht die ze vijf jaar geleden voorspiegelde. Organisatorisch en financieel is het ook niet goed gegaan", aldus Plasterk. 

Goed nieuws
Voor de TROS had Plasterk goed nieuws: Plasterk verwacht dat de TROS zich voortaan beter aan de Mediawet zal houden dan voorheen. De omroep overtrad onder meer sponsorregels. Plasterk: "Ik heb een gesprek met de TROS gehad waarin de omroep beterschap heeft beloofd. Bovendien heeft de TROS een functionaris aangesteld die er extra op zal letten dat de TROS-producties binnen de Mediawet vallen. Op basis daarvan heb ik besloten dat de omroep opnieuw een erkenning krijgt." Plasterk tekende daar wel bij aan dat het Commissariaat de omroep voortaan extra kritisch in de gaten houdt.

Advies
Minister Plasterk heeft zich de afgelopen maanden uitgebreid laten adviseren over de toekomst van de publieke omroep. De raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), de Raad van Cultuur en het Commissariaat voor de Media adviseerden alle drie positief over Max, PowNed en WNL en negatief over Llink, die niet onderscheidend genoeg zou zijn.

Wat levert de toetreding van de nieuwe zendgemachtigden de televisiekijker op? In de studio reageert Fons van Westerloo, voorzitter van WNL.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief