Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Barack Obama, een jaar later

4 nov 09 - Door Reijer Zwaan

Kijk of luister naar: Barack Obama, een jaar later

Het is vandaag precies een jaar geleden dat Barack Obama werd gekozen tot 44ste president van de Verenigde Staten en tot eerste zwarte president. Obama bracht hoop op verandering; Amerika hing massaal aan zijn lippen.


Tegenvaller
Gisteren werd er ondermeer in Virginia gestemd voor het gouverneurschap. Deze stembusgang en andere verkiezingen in de Verenigde Staten gelden als graadmeter voor de populariteit van Obama. Zij vormen de opmaat voor een cruciale tussentijdse stembusgang in 2010, als het hele Huis van Afgevaardigden, een derde van de Senaat en tweederde van de gouverneurs worden gekozen. Het was dan ook een tegenvaller voor Obama dat de Republikein Bob McDonnell de rivaal van de Democratische partij heeft verslagen. Obama had bij de presidentsverkiezingen vorig jaar als eerste Democraat sinds 1964 in Virginia gewonnen.

Opsteker
Maar er was vandaag ook een opsteker voor Obama: zijn Democratische partijgenoot Bill Owens heeft bij tussentijdse verkiezingen een zetel in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gewonnen. In het 23e kiesdistrict van de staat New York versloeg Owens de kandidaat van de kleine Conservatieve Partij, Doug Hoffman.

Hoe staat het, na een jaar presidentschap, met de populariteit van Obama? In NOVA reageert David Corn, hij doet al twintig jaar lang verslag van de politiek in Washington en dus ook van het Witte Huis.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief