Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De uitzichtloosheid van Afghanistan

5 nov 09 - Door Jan van Loenen, Monique Wijnans en Reijer Zwaan

Kijk of luister naar: De uitzichtloosheid van Afghanistan

Maandag werd de tweede ronde van de verkiezingen geschrapt, gisteren zijn vijf Britse militairen doodgeschoten door een Afghaanse politieagent en vandaag hebben de Verenigde Naties een deel van haar personeel teruggetrokken uit Kabul, vanwege de onveiligheid daar.


Bloedig
Het gaat allesbehalve goed in Afghanistan. Het aantal Westerse doden schiet omhoog, voor het Britse leger is 2009 het bloedigste jaar sinds de Falklandoorlog.

Veilige locatie
En vandaag werd bekend dat ongeveer zeshonderd van de elfhonderd internationale medewerkers van de VN drie tot vier weken worden verplaatst naar een veiligere locatie. Voor de meesten betekent dat dat ze tijdelijk uit Afghanistan vertrekken; een kleine groep zal elders in Afghanistan verblijven.

Vuurgevecht
De stap van de VN volgt op een aanslag van de radicaalislamitische Taliban, waarbij op 28 oktober in Kabul vijf buitenlandse VN-functionarissen om het leven kwamen. Militanten gekleed als politieagenten vielen een hostel binnen waar de VN-medewerkers verbleven. Tijdens een langdurend vuurgevecht werden de
buitenlanders gedood.

Beschermen
Volgens de zegsman heeft de verplaatsing van personeel geen gevolgen voor de militaire operaties in Afghanistan. "We blijven ons verplichten aan al onze programma's en activiteiten. Maar gezien de gebeurtenissen van afgelopen week moeten we kijken naar hoe we ons personeel kunnen beschermen als ze de programma's en activiteiten uitvoeren."

Sterke rol voor Europa
De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner, zegt vandaag in de Amerikaanse krant The New York Times, dat de door de NAVO geleide internationale troepenmacht in Afghanistan niet functioneert. Per land zouden het beleid en de militaire regels volgens hem te veel verschillen. In de krant pleit Kouchner voor een sterkere rol voor Europa in Afghanistan.

NOVA spreekt vanavond met ex-militair Mike van der Vondervoort. Hij is één van de hoofdpersonen in het boek 'Op Missie', een boek van NRC-journalist Jaus Muller. Samen met andere jonge veteranen die in Uruzgan gediend hebben, maar nu uit dienst zijn, vertelt hij hoe zwaar de missie werkelijk is. In de studio reageert PvdA-Europarlementariër Thijs Berman. Hij was leider van de waarnemersmissie van de Europese Unie bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Afghanistan, maar die ronde werd geschrapt. Ook te gast is Defensiespecialist Ko Colijn (pdf).

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief