Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Curator voelt zich niet gebonden aan DSB-regeling

5 nov 09 - Door Petra Greeven

Kijk of luister naar: Curator voelt zich niet gebonden aan DSB-regeling

Curator Rutger Schimmelpenninck voelt zich niet gebonden door de zogenaamde Wabeke-regeling, zegt hij vanavond in NOVA.


“Ik kan niet zeggen dat ik me gebonden voel aan de Wabeke-regeling, we gaan de klachten op individueel niveau bekijken. Maar we kunnen niet binnen een week zekerheid geven aan deze individuele klanten van DSB.”


Lakeman
Op de vraag of er binnenkort actie wordt ondernomen richting de gedupeerde hypotheekhouders, antwoordt Schimmelpenninck: ‘We zullen vertegenwoordigers - advocaten, stichtingen – uitnodigen.’ De curatoren zullen dan op 17 november een openbaar verslag uitbrengen aan de rechtbank. Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed heeft zich tot op heden niet gemeld bij de curator. Dat is noodzakelijk om deel te nemen aan de gesprekken over een eventuele regeling.

Fatsoenlijk
Minister Bos deed vanmorgen nog een oproep aan de curatoren om het geld "op een beetje fatsoenlijke manier" te innen. Hij wees erop dat de curatoren oog zullen moeten hebben voor schrijnende situaties. Eind volgende week moeten ze bovendien duidelijkheid geven aan DSB-klanten hoe het verder gaat met hun financiële verplichtingen.

Geen huisuitzetting
Vandaag meldden de curatoren van DSB Bank dat klanten die niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen, worden voorlopig niet uit hun huis worden gezet. Volgens de curatoren hebben sinds hun aantreden van 12 oktober geen veilingen of huisuitzettingen bij klanten van DSB Bank plaatsgevonden, en zal dit ook niet gebeuren totdat zij hun beleid hiervoor openbaar hebben gemaakt.

Onder de loep
Een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris professor Michiel Scheltema, neemt de komende tijd de rol van de toezichthouders en van de politiek onder de loep. Een deel van de Kamer denkt dat sommige commissieleden niet onafhankelijk zijn en banden hebben met mensen die ze onderzoeken. Minster Bos heeft beloofd dat hij nog wel een keer wil bekijken of er vriendschapsrelaties zijn, maar volgens hem zijn er nu eenmaal weinig mensen die dit soort onderzoeken met gezag kunnen doen. Het is bijna onmogelijk dat betrokkenen elkaar niet kennen, zei hij vandaag.

Zalm en Nijpels
De commissie onderzoekt ook het optreden van (oud-)bestuurders van de bank en de deskundigheid en betrouwbaarheid van vroegere bestuurders en commissarissen van DSB die nog in de financiële sector actief zijn. Het gaat onder andere om topman Gerrit Zalm van ABN Amro en Ed Nijpels van pensioenfonds ABP. Het complete onderzoek moet 1 februari zijn afgerond.

In de studio een gesprek met curator Rutger Schimmelpenninck over alle incidenten tijdens het stormachtige faillissement en de weken die volgden.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief