Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gorbatsjov: vertrekken uit Afghanistan!

6 nov 09 - Door Tom Kleijn en Bart Klijberg

De toekomst van Afghanistan is onzeker. Aanslagen zijn nog altijd aan de orde van de dag en aan de herverkiezing van president Hamid Karzai kleeft, op zijn zachts gezegd, een frauduleus tintje. Is hij in staat om het land bij elkaar te houden, ook als de buitenlandse troepen vertrekken? Want dit is precies wat er moet gebeuren volgens oud-Sovjetleider Michail Gorbatsjov.


Vertrekken
Gorbatsjov roept het Westen op te vertrekken uit Afghanistan. Zelf was hij verantwoordelijk voor de terugtrekking van de Sovjettroepen uit Afghanistan, wat het einde van de bloedige oorlog betekende die het land tien jaar in zijn greep hield (1979-1989). Democratie (of communisme) van buitenaf opleggen aan de Afghanen is onmogelijk, zegt hij.

Sovjet-Unie in Afghanistan
Afghanistan kent een bloedige geschiedenis. Op kerstnacht 1979 viel het Sovjetleger Afghanistan binnen, met als doel de communistische regering in het zadel te houden. Islamitische verzetsstrijders (Moedjahedien) zijn uit op de val van de regering. Tien jaar lang proberen de Sovjettroepen de Moedjahedien in Afghanistan op de knieën te dwingen, zonder succes.

Documentaire
De documentaire ‘Afghanistan, Land of Wonders’, die binnenkort in première gaat, brengt deze geschiedenis in beeld. De impact van de oorlog op de samenleving en de relatie van de Russische soldaten van toen met het Afghaanse volk staan daarin centraal.

In NOVA vanavond een gesprek met Gorbatsjov over de documentaire en de oorlog in Afghanistan.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief