Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Griepstress voor huisartsen

6 nov 09 - Door Ad van Oosten en Jan Reiff

Het aantal gerapporteerde ziekenhuisopname van mensen met Nieuwe Influenza A (H1N1), oftewel: de Mexicaanse griep, is verdubbeld ten opzichte van vorige week. Dit meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Desondanks is er sprake van een ‘milde’ griepepidemie volgens het RIVM. Ondertussen rinkelt de telefoon bij huisartsenposten vaker.


Zeven sterfgevallen
Deze week zijn zeven mensen overleden als gevolg van de Mexicaanse griep. Bij vijf van de griepslachtoffers was er sprake van ‘onderliggende medische problematiek’. In totaal zijn nu zeventien griepdoden gevallen in Nederland.

Vaccinatie
Volgende week start de grootschalige vaccinatie tegen het virus. Eerst zijn mensen met een medisch risico, zwangere vrouwen en 60-plussers aan de beurt. Ook gezinsleden van mensen met een verhoogd risico kunnen een inenting krijgen. Mensen die daarvoor in aanmerking komen zijn uitgenodigd door hun huisarts.

Druk
Hoewel er geen sprake is van massale paniek, wordt de werkdruk voor huisartsen groter. Zo worden dit weekend op veel plaatsen extra huisartsen en doktersassistenten ingezet. In Noord-Brabant is de zogeheten 'code oranje' ingesteld vanwege het hoge aantal kinderen dat in het ziekenhuis wordt opgenomen.

NOVA ging op bezoek bij de Intensive Care-afdeling van het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. In de studio zit Arno Timmermans, directeur van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief