Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Slechts vijf kinderen met Mexicaanse griep op IC

9 nov 09 - Door Reijer Zwaan, Jane van Laar, Judith Pennarts

Kijk of luister naar: Slechts vijf kinderen met Mexicaanse griep op IC

Uit een inventarisatie van NOVA blijkt dat er op dit moment vijf kinderen met de Mexicaanse griep op een intensive-care voor kinderen liggen. Er zijn wel meer kinderen dan normaal met de Mexicaanse griep opgenomen in het ziekenhuis, maar die zijn niet in levensgevaar.


De Gezondheidsraad heeft minister Klink (Volksgezondheid) geadviseerd alle kinderen van een half tot en met vier 4 jaar te vaccineren tegen de Mexicaanse griep. Voor de huisgenoten van kinderen tot en met vijf maanden is het ook verstandig zich te laten vaccineren.

Schade
De Gezondheidsraad adviseert de inenting, omdat kinderen in die leeftijd risico lopen op schade aan de longen als ze beademd moeten worden. Voor oudere kinderen is inenting niet nodig omdat ze veel minder snel met de griep in het ziekenhuis belanden. Half oktober had minister Klink de organisaties gevraagd de vaccinatie-adviezen opnieuw tegen het licht te houden en een advies te geven inzake de vaccinatie van kinderen.

Prikadvies
Tot nu toe adviseerde de overheid alleen een aantal groepen om zich te laten vaccineren tegen Nieuwe Influenza A (H1N1):
- Mensen die een oproep krijgen voor de jaarlijkse griepprik. Dit zijn mensen van alle leeftijden met een medisch risico. En alle mensen van 60 jaar en ouder. Deze mensen krijgen dit jaar in totaal niet één maar drie prikken aangeboden: één jaarlijkse griepprik en twee prikken tegen Nieuwe Influenza A.
- Zwangere vrouwen vanaf week 14 van de zwangerschap.
- Gezondheidspersoneel dat direct contact heeft met risicopatiënten. Dit zijn patiënten met een zeer hoog risico op ernstige ziekte en sterfte door deze griep.
- Mantelzorgers van risicopatiënten. Dit zijn patiënten met een zeer hoog risico op ernstige ziekte en sterfte door deze griep.

Maar vanaf vandaag worden ook kinderen toegevoegd aan de lijst.

Ziekenhuisopname
Tot en met 4 november zijn in totaal 611 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Van hen liggen er 28 op de intensive care. Het aantal ziekenhuisopnamen is de vorige week verdubbeld tot 273. De ziekenhuisopnames doen zich vooral in het westen van het land voor.

Start
De huisartsen zijn vandaag begonnen met het op grote schaal vaccineren van zorgpersoneel en risicogroepen. De huisartsen vaccineren alleen mensen die extra gezondheidsrisico's lopen door de griep. Dat zijn mensen met een medisch risico als luchtweg- en longproblemen, hartziekten en suikerziekte, gezinsleden en mantelzorgers van personen die extra risico lopen, vrouwen die meer dan veertien weken zwanger zijn en 60-plussers. Ook zorgpersoneel krijgt een prik.

NOVA tekent op de kinder intensive-care in Rotterdam de dilemma's op van de Mexicaanse griep. In de studio commentaar van Roel Coutinho, directeur Centrum Infectieziektebestrijding bij het RIVM.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief