Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Val van de Muur groots gevierd

9 nov 09 - Door Jan van Loenen, Ad van Oosten

Kijk of luister naar: Val van de Muur groots gevierd

Tienduizenden mensen herdenken vandaag de val van de Berlijnse muur, precies twintig jaar geleden.


Bij de Brandenburger Tor in Berlijn, hét symbool van nationale eenheid sinds de vreedzame hereniging in 1989, worden tienduizenden mensen verwacht.

Dominostenen

In Berlijn is een muur van duizend 2,5 meter hoge dominostenen opgesteld, die ten val zal worden gebracht. De vallende stenen symboliseren dat overal op de wereld muren geslecht kunnen worden.Regeringsleiders
Angela Merkel zal alle Europese regeringsleiders en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton ontvangen. Ook de voormalige Sovjetleider Michail Gorbatsjov zal aanwezig zijn.

EU-president
Verwacht wordt dat in de Berlijnse achterkamertjes uitgebreid gesproken of zelfs beslist wordt over de functie van eerste EU-president. Wordt het de Belgische premier Herman van Rompuy, de Britse ex-premier Tony Blair of toch premier Jan Peter Balkenende? Premier Fredrik Reinfeldt van huidig EU-voorzitter Zweden is bezig de lidstaten te polsen over wie zij als de beste kandidaat zien voor het EU-voorzitterschap, en zou vandaag spijkers met koppen willen slaan nu toch alle regeringsleiders bij het herdenkingsdiner in Berlijn aanwezig zijn.

Maar volgens een Duitse regeringswoordvoerder ziet het er nog niet naar uit dat er vandaag of zelfs deze week al duidelijkheid over de benoeming komt:huidig EU-voorzitter Zweden heeft meer tijd nodig voor het raadplegen van de EU-regeringsleiders, aldus de woordvoerder tegen het persbureau DPA.

Vanuit Berlijn een reactie van VRT-verslaggever Stefan Blommaert.

Voor de liefhebber
Wat weet u nog van de DDR? Speel hier de (Duitstalige) quiz.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief