Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Erwin Mortier wint AKO Literatuurprijs 2009

10 nov 09

Kijk of luister naar: Erwin Mortier wint AKO Literatuurprijs 2009

Een jury onder leiding van de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt heeft vanavond de winnaar van de AKO Literatuurprijs 2009 bekend gemaakt: de Vlaming Erwin Mortier wint de prestigieuze prijs met zijn roman Godenslaap.


Oorlog
In het boek blikt Hélène Dupont, die de honderd voelt naderen, terug op haar jeugd, haar leven als lid van de gegoede burgerij, haar liefdes en vooral op de jaren van de Eerste Wereldoorlog die ze met haar moeder en haar broer in Frankrijk doorbracht. Een weergaloze orgie van staal en strijd noemt de jury haar verhaal dat speelt op het raakvlak van taal en werkelijkheid, van de grote en de persoonlijke geschiedenis. "Met Godenslaap schreef Mortier een homerisch epos waarin de Eerste Wereldoorlog mythische, universele allures krijgt."

50.000 euro
Zes schrijvers maakten kans op de prestigieuze boekenprijs: Joris van Casteren (Lelystad), Joke van Leeuwen (Alles nieuw), Erwin Mortier (Godenslaap), Carolina Trujillo (De terugkeer van Lupe García), Christiaan Weijts (Via Cappello 23) en Tommy Wieringa (Caesarion) zijn dit jaar genomineerd. De schrijver van het winnende boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro en een sculptuur van Eugène Peters.

390 Boeken
De AKO Literatuurprijs is een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland en wordt uitgereikt sinds 1987. Voor de prijs komen boeken in aanmerking die zijn verschenen tussen 1 juli van het jaar waarin de prijs wordt uitgereikt en 1 juli van het voorgaande jaar. Daarnaast moeten ze behoren tot het genre 'literair verhalend proza voor volwassenen' of vallen in de categorie non-fictie, zoals reisverhalen, biografieën en essaybundels. Er werden dit jaar 390 boeken door uitgevers ingezonden.

Bekijk hier de aankondiging van de prijswinnaar door juryvoorzitter Guy Verhofstadt en bekijk hier het interview met Erwin Mortier.

Lees ook het juryrapport (Pdf)

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief