Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wereld in de greep van goudkoorts

10 nov 09 - Door Bart Klijberg en Jan Reiff

Kijk of luister naar: Wereld in de greep van goudkoorts

Een hoge goudprijs tijdens een economische crisis zorgt voor drukte bij opkopers van goud. De 'goudkoorts' heeft nu dusdanige vormen aangenomen dat mensen zo ver gaan dat ze zelf hun gouden kiezen uit hun mond halen om die om te zetten in euro's.


Veilige belegging
De goudprijs steeg gisteren tot een nieuw recordniveau van ruim 1107 dollar per ounce (31,1 gram). De prijs van het edelmetaal is sinds begin dit jaar met 26 procent gestegen, vooral door de zwakkere dollar. Ook wordt goud vaak gezien als een veilige belegging in economisch onzekere tijden. De goudprijs stijgt ook omdat centrale banken zijn overgestapt op het kopen van goud in plaats van dollars om de reserves aan te vullen. De verwachting is dat meer centrale banken dit gaan doen.

Cash
Iedere dag bieden zo'n honderd mensen hun goud aan bij het bedrijf Goud is Geld. Goud aan uit erfenissen, veelal juwelen of munten en ander goud dat nog in het nachtkastje lag. Zelfs gouden vullingen leveren cash op; vanaf 20 tot 200 euro, afhankelijk van het gewicht. De Antwerpse handelaar Jacob Friedman en zijn medewerkers trekken door Nederland om goud te taxeren en in te kopen. Vandaag is hij in Hotel Schiphol in Hoofddorp. NOVA doet verslag van de goudkoorts.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief