Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onrust over vaccinaties schuld overheid?

11 nov 09 - Door Melinde Kassens, Jane van Laar, Judith Pennarts

Kijk of luister naar: Onrust over vaccinaties schuld overheid?

Zoals gisteren bekend werd wil het ministerie van Volksgezondheid op fora en weblogs banners gaan plaatsen die verwijzen naar de website waarop de overheid zélf informatie geeft over de Mexicaanse griep: www.grieppandemie.nl.


Minister Klink maakt zich namelijk zorgen over geruchten en foutieve informatie op het internet over de Mexicaanse griepprik.

Middeleeuwse kwakzalvers
Minister Ab Klink liet vandaag weten zich op internet meer te mengen in discussies over ziektebestrijding, niet alleen over de Mexicaanse griep maar ook bijvoorbeeld over Q-koorts. Klink vergeleek de verspreiders van indianenverhalen met middeleeuwse kwakzalvers. "Dat zullen we met moderne media moeten bestrijden."

Discussie
Want onder veel ouders van jonge kinderen en onder zwangere vrouwen woedt de discussie: wel of niet vaccineren? De grote vraag is: waar komt die argwaan vandaan?

RVP
Het Rijks Vaccinatie Programma (RVP) zorgt er sinds de jaren vijftig voor dat veel kinderziektes zoals ondermeer polio, kinkhoest en difterie bijna geheel zijn verdwenen. Over deze vaccinaties is nooit veel discussie ontstaan.

Onrust
Maar sinds de vaccinatiecampagne tegen baarmoederhalskanker en nu met de Mexicaanse griep is er grote onrust ontstaan. Is dat te wijten aan de gebrekkige communicatie van de overheid?

NOVA spreekt ondermeer met Roel Coutinho over deze onrust en hoe het beter kan en moet, en in de studio reageert Rudy Burgmeijer, voormalig hoofd voorlichting van het Nederlands Vaccin Instituut en schrijver van 'Vaccinatiegids voor ouders'.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief