Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Yellowknife, Canada herdenkt doden

11 nov 09 - Door Jan Eikelboom, Esmeralda Böhm

Kijk of luister naar: Yellowknife, Canada herdenkt doden

Op vele plekken in de wereld is vandaag, 11 november, het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Onder andere in Parijs, waar bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy een krans legden bij de Arc de Triomphe bij het Graf van de Onbekende Soldaat.


Brussel
In de Belgische hoofdstad Brussel legde koning Albert II bloemen bij het Graf voor de Onbekende Soldaat. Om 11 uur 's ochtends, het moment dat op 11 november 1918 de wapenstilstand inging, klonken 21 kanonschoten.

Groot-Brittannië
Groot-Brittannië stond vandaag ook uitgebreid stil bij het einde van de 'Grote Oorlog'. In de kerk Westminster Abbey in Londen werd een speciale herdenkingsdienst gehouden in aanwezigheid van een groot aantal prominenten, onder wie koningin Elizabeth II. In de ochtend werd twee minuten stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan degenen die tijdens de strijd hun leven verloren.

Ook andere landen die deelnamen aan WOI, zoals de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland, stonden woensdag stil bij het einde van de strijd.

Yellowknife
In Canada had de herdenking vandaag een Nederlands tintje. Duizenden scholieren uit het land komen volgend jaar naar Nederland om aanwezig te zijn bij de dodenherdenking op 4 mei. In heel Canada zijn de voorbereidingen in volle gang. NOVA doet  verslag uit Yellowknife.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief