Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ondanks kritiek steunt Kamer AOW-plannen

12 nov 09 - Door Ferry Mingelen

Kijk of luister naar: Ondanks kritiek steunt Kamer AOW-plannen

De oppositie kreeg vandaag eindelijk de gelegenheid om premier Jan Peter Balkenende en minister Wouter Bos (Financiën) aan de tand te voelen over de plannen van het kabinet om de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar.


Acties
De oppositie uitte vanmorgen meteen harde kritiek op het voorstel van het kabinet. "Dit gedrocht is onuitvoerbaar", zei VVD-leider Rutte. "Geknutsel heeft geleid tot een politieke potpourri”, aldus GroenLinks-leider Halsema. De FNV gaat door met het organiseren van verzet tegen de geplande verhoging van de AOW-leeftijd. Voorzitter Agnes Jongerius van de vakcentrale FNV constateerde vandaag dat "er geen aanleiding is om gas terug te nemen". De FNV gaat door met het voorbereiden van acties volgende week.

Ouderen
Maar de regeringspartijen staan achter de plannen en dus is er voldoende steun. Wel moeten er extra maatregelen komen die de positie van ouderen op de arbeidsmarkt verbeteren. Coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hebben het kabinet gevraagd direct werk te maken van een plan om meer ouderen aan het werk te krijgen en te houden met verhoging van de pensioenleeftijd.

PVV
Het AOW-debat in de Tweede Kamer verliep fel. De PVV kreeg een storm van kritiek omdat ze een immigratiestop voor moslims voorstelde, in plaats van een hogere AOW-leeftijd.

Niet bereid
Het AOW-debat stond vorige week donderdag al gepland, maar toen waren Balkenende en Bos niet bereid naar de Kamer te komen. Zij vonden dat het debat beter met de inhoudelijk verantwoordelijke bewindslieden van Sociale Zaken kon worden gevoerd. Na druk van de oppositie draaiden ze bij. Minister Piet Hein Donner en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) zijn er vandaag ook bij.

Voorstel
In het kabinetsvoorstel, dat in nauw overleg met coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie tot stand kwam, gaat de AOW-leeftijd in 2020 naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar. Verder zijn er plannen om zware beroepen te ontzien.

Demonstratie
Ongeveer tweehonderdvijftig mensen demonstreerde vanmorgen voor het gebouw van de Tweede Kamer tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. De demonstranten blazen op fluitjes en slaan op een trommel. Een rookbom zorgde even voor een oranje waas en enige stankoverlast. Het protest is georganiseerd door de vakbonden. FNV-voorzitter Agnes Jongerius zei dat nog valt te bezien of de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar zoals het kabinet dat wil, daadwerkelijk wordt ingevoerd: "Volgens mij is de Nederlandse bevolking tegen".

In NOVA vanavond een verslag van het debat.

Bekijk ook de visie van Joep.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief