Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Honden verjagen ganzen in Friesland

12 nov 09 - Door Jan van Loenen

Kijk of luister naar: Honden verjagen ganzen in Friesland

Bordercollies gaan in het zuidwesten van Friesland, in de driehoek: Afsluitdijk-Bolsward-Sneek-Workum, overwinterende ganzen verjagen uit gebieden waar de ganzen ongewenst zijn. De honden jagen de ganzen op naar aangrenzende weilanden.


Schade
Jaarlijks overwinteren ongeveer twee miljoen ganzen in Nederland, wat vaak grote schade aan landbouwgronden en natuurgebieden oplevert. Vorig jaar werd er een recordbedrag uitgekeerd aan boeren die schade hebben geleden door ganzen. In totaal gaat het om ruim 11 miljoen euro. Veel van de vogels strijken neer in Friesland.

Proef
De komende maanden laten in de zuidwesthoek veertig grondbezitters herdershonden toe op hun terrein. De gebieden liggen naast terreinen waar de vogels wel mogen overwinteren. Het gaat om een proef van vijf maanden.

Afschieten
Op andere plekken schieten jagers ganzen af om schade te voorkomen. De proef met de honden past bij de wens van minister Gerda Verburg (Landbouw), die pleit voor alternatieven voor het afschieten van beschermde inheemse diersoorten die schade toebrengen.

NOVA gaat in Friesland op ganzenjacht.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief