Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Cameraman Hentenaar wint Stan Storimans Prijs

12 nov 09

Kijk of luister naar: Cameraman Hentenaar wint Stan Storimans Prijs

Cameraman Joris Hentenaar (36) is de winnaar van de eerste Stan Storimans Prijs. Hij krijgt de prijs vanwege zijn camerawerk in de op 16 mei uitgezonden NOVA-reportage 'Gevecht tegen een onzichtbare vijand'.


De reportage gaat over een Amerikaans konvooi dat in het grensgebied van Afghanistan en Pakistan jacht maakte op Talibanstrijders.

Cameraman
Hentenaar kreeg vandaag een plastiek van kunstenaar Jeroen Henneman uit handen van Marjolein Storimans, de weduwe van de vorig jaar omgekomen cameraman van RTL Nieuws naar wie de prijs is vernoemd.

Topklasse
De jury onder voorzitterschap van Ad van Liempt (NPS) noemde Hentenaars werk van internationale topklasse. Hentenaar maakte de risicovolle reportage samen met verslaggever Tom Kleijn. In 2006 wonnen ze samen al een internationale Emmy Award, ook met een reportage over de bestrijding van de Taliban in Afghanistan.

 
Joris Hentenaar aan het werk in Afghanistan.

Crash
Een eervolle vermelding gaat naar André Novais van RTV Noord-Holland. Hij maakte volgens de jury de beste beelden die er afgelopen jaar op Nederlandse bodem zijn gemaakt. Na de vliegtuigcrash bij Schiphol had hij als enige beelden van het afvoeren van de slachtoffers.

Eerbetoon
Storimans sneuvelde op 39-jarige leeftijd in de Georgische stad Gori tijdens de oorlog tussen Georgië en Rusland. De prijs is een eerbetoon aan hem, maar is ook bedoeld om zijn beroepsgroep in de spotlights te zetten. Er bestond nog geen prijs voor cameramensen in de nieuws- en actualiteitensector. Volgens de initiatiefnemers werken ze vaak in anonimiteit en krijgen ze niet de credits die ze verdienen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief