Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van Baalen ontkent beschuldiging Ortega

16 nov 09 - Door Ad van Oosten

Kijk of luister naar: Van Baalen ontkent beschuldiging Ortega

Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) heeft hoge militairen in Nicaragua gepolst over de mogelijkheid een staatsgreep te plegen tegen president Daniel Ortega. Deze beschuldiging uitte Ortega gisteren op El 19, een website van de Nicaraguaanse overheid.


Piraat
De president hekelde de bemoeienis van Van Baalen met de interne aangelegenheden van Nicaragua. Ook noemde hij Van Baalen "een Hollandse piraat en een schurk".

Coup
Volgens Ortega legde Van Baalen contact met hoge Nicaraguaanse militairen onder het voorwendsel dat hij het leger wilde feliciteren met het dertigjarige bestaan. "Het doel van de bijeenkomst was echter onze strijdkrachten overtuigen van het plegen van een militaire coup, net als de militairen in Honduras hebben gedaan", aldus El 19. De hoge officieren zouden zich echter "vaderlandslievend" hebben gedragen en de mogelijkheid van een coup hebben verworpen.

Uitzetting
Van Baalen maakte afgelopen week een rondreis door Midden-Amerika, als voorzitter van de internationale federatie van liberale partijen. In Nicaragua dreigden twee onderministers op een persconferentie hem uit te zetten wegens kritiek over corruptie en schendingen van de mensenrechten aan het adres van president Daniel Ortega. Later bood de regering daarvoor excuses aan.

Nonsens
Gisteravond liet Van Baalen het ANP weten dat hij de opperbevelhebber van het leger heeft gesproken, met toestemming van Ortega. "Ik wilde weten of het leger onafhankelijk zou zijn bij de komende verkiezingen. De commandant heeft me verzekerd dat het leger geen voorkeur heeft en zich niet zal bemoeien met de uitslag". Over een staatsgreep heeft Van Baalen naar eigen zeggen niet gesproken. "Ortega spreekt vaak nonsens. Dit is onzin in het kwadraat", aldus Van Baalen. "Als Ortega zijn eigen militairen niet meer vertrouwt, dan is dat aan hem. Hij is kennelijk angstig geworden, nu ik daar vier liberale partijen heb verenigd die nu samen een meerderheid vormen".

Vanuit Madrid in NOVA een gesprek met Hans van Baalen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief