Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Na 14 jaar alsnog gepakt

17 nov 09 - Door Ad van Oosten, Willem Lust en Bas Haan

Kijk of luister naar: Na 14 jaar alsnog gepakt

De 56-jarige See Min C. die in 1997 tot achttien jaar celstraf veroordeeld werd wegens de dubbele moord op een echtpaar in Sneek, is eindelijk in handen van de Nederlandse autoriteiten. Dit heeft het Openbaar Ministerie bekend gemaakt.


Op vrije voeten
De man werd in september 1995 opgepakt wegens verdenking van betrokkenheid bij de moord op het echtpaar Schuiten-Stuit uit Sneek. In afwachting van de behandeling van het hoger beroep van zijn zaak stelde de rechtbank de man op vrije voeten. C. verscheen echter nooit op de zitting en werd uiteindelijk in hoger beroep bij verstek veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf.

Maleisië
Onderzoek van het Team Executie Strafvonnissen (TES) wees uit dat de man mogelijk in Maleisië verbleef. Daarop is contact gezocht met de Maleisische autoriteiten. Deze bevestigden de identiteit van de man en stelden dat hij illegaal in het land verbleef. Om deze reden heeft Maleisië C. het land uitgezet en op het vliegtuig naar Nederland. Op Schiphol is hij overgedragen aan het TES.

Beloning
Het Openbaar Ministerie nam in 1999 een ongebruikelijke stap om C. te vinden. Ze verspreidde een foto van C, iets dat zelden gebeurt. Daarnaast loofde zij een beloning uit van fl. 25.000,- voor de tip die zou leidden tot de aanhouding van C.

In NOVA vanavond een reconstructie van de moord, opsporing en arrestatie. Daarnaast een gesprek met Jeroen en Jan Paul Schuiten, de zoons van het vermoorde echtpaar.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief