Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Venlo kiest gemeenteraad

18 nov 09 - Door Pim van Galen, Nynke de Zoeten

Kijk of luister naar: Venlo kiest gemeenteraad

In de toekomstige gemeenten Horst aan de Maas, Venray, Venlo en Peel aan de Maas (Limburg), Oldamt (Groningen) en Zuidplas (Zuid-Holland) mogen de inwoners vandaag bepalen hoe de gemeenteraad er de komende ruim vier jaar uit gaat zien.


Herindeling
De vervroegde verkiezingen in deze gemeenten zijn uitgeschreven vanwege een herindeling per 1 januari 2010.

Potlood en papier
De verkiezingen worden weer ouderwets met een papieren stembiljet en een rood potlood gehouden na commotie over de stemcomputers.

Zetelverhouding
Politiek Den Haag kijkt gespannen naar de gemeenteraadsverkiezingen omdat die mogelijk een indicatie kunnen geven van de veranderde zetelverhoudingen als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden worden gehouden.

PVV
Dat wordt echter bemoeilijkt door de deelname van allerlei lokale partijen. Bovendien doet de PVV in geen van de zes nieuwe gemeenten mee. Rita Verdonk is met Trots op Nederland wel verkiesbaar. De Zuid-Hollandse gemeente Zuidplas wordt voor haar de test om te kijken of haar gedachtegoed aanslaat.

Winst VVD
Nadat vanavond ongeveer een derde van de stemmen is geteld, stevent de VVD af op een grote verkiezingszege in Venlo. De liberalen halen meer dan een kwart (25,7 procent) van het aantal uitgebrachte stemmen. Het CDA - dat nu de grootste partij is in Venlo - komt voorlopig uit op 17,7 procent en de PvdA op 10,9 procent. De Nederlandse Moslim Partij lijkt een raadszetel met minder dan 1 procent van de stemmen te kunnen vergeten.

NOVA doet vanavond verslag vanuit Venlo.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief