Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Meerderheid kinderurologen tegen jongensbesnijdenis

18 nov 09 - Door Jelmer Jansma, Mirjam Bartelsman, Judith Pennarts

Kijk of luister naar: Meerderheid kinderurologen tegen jongensbesnijdenis

De overgrote meerderheid van de kinderurologen in Nederland vindt dat een arts een besnijdenis bij jongens onder de 12 jaar niet moet doen als er geen medische reden voor is.


Meebeslissen
Volgens de Utrechtse kinderuroloog Tom de Jong vinden de urologen dat een kind moet kunnen meebeslissen over veranderingen aan zijn eigen lichaam. Volgens de Nederlandse wetgeving geldt dan de grens van 12 jaar. De Jong heeft vanavond het standpunt van de urologen overgebracht tijdens een besloten vergadering bij de Koninklijke Maatschappij voor de Geneeskunst in Utrecht.

Besnijdenis
In Nederland worden jaarlijks ongeveer 15.000 moslimjongens en enkele honderden joodse jongens besneden. De KNMG is vandaag de discussie gestart over jongensbesnijdenis. Nu er een wet is die meisjesbesnijdenis verbiedt, wil de artsenorganisatie ook een standpunt innemen over de besnijdenis van jongens. Tom de Jong: "Het is natuurlijk enorm verbazingwekkend, dat meisjesbesnijdenis wettelijk verboden is en dat je daarvoor de bak indraait, terwijl er geen enkele discussie is over de wenselijkheid van jongensbesnijdenis."

Ingrijpend
Volgens De Jong is jongensbesnijdenis ingrijpender voor het lichaam dan lichte vormen van meisjesbesnijdenis. De belangrijkste reden dat hij zich uitspreekt tegen jongensbesnijdenis is dat je hiermee het kind een brandmerk geeft van zijn eigen cultuur. "Terwijl je helemaal niet zeker weet of een kind die cultuut later wil volgen." 

Complicaties
1 op de 5 besneden jongens krijgt in de loop van zijn leven last van een te nauw plasgaatje en daarvoor behandeld moet worden, aldus De Jong. "En je hebt natuurlijk kans op kleine complicaties, zoals wondinfecties, nabloedingen, gaatjes in de plasbuis, tot en met hele erge complicaties zoals het verlies van de hele penis."

Zeggenschap
NOVA sprak ook met plastisch chirurg Refaat Karim. Hij heeft zich vanavond namens de plastisch chirurgen tegen jongenbesnijdenis uitgesproken. "Het gaat erom dat we jonge kinderen iets aandoen waar ze geen zeggenschap over hebben. Het is waanzinnig goed dat we in Nederland hebben besloten dat we vrouwelijke kinderen beschermen, maar het is jammer dat we de mannelijke kinderen aan hun lot overlaten."

Verzet
De plastisch chirurgen en de kinderurologen zijn tegen een verbod op jongensbesnijdenis omdat dat teveel verzet bij religieuze groeperingen zou opleveren. Uroloog De Jong: "Ik denk dat een verbod niet echt zal werken, hoewel je dat tegen de achtergrond van de meisjesbesnijdenis wel zou moeten zeggen. Ik hoop dat we, door een duidelijk standpunt in te nemen, via de weg van de geleidelijkheid mensen langzamerhand tot een ander inzicht kunnen brengen."

NOVA spreekt met twee artsen die vanavond aan de discussie deelnemen: de woordvoerder van de kinderurologen,Tom de Jong, en de woordvoerder van de plastisch chirurgen, Refaat Karim. Verder een gesprek met rabbijn Menno ten Brink, hij spreekt namens de Liberaal Joodse Gemeente, en Mehmet Yamali, woordvoerder van de Fatih Moskee in Amsterdam.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief