Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Herman Van Rompuy EU-president

19 nov 09

Kijk of luister naar: Herman Van Rompuy EU-president

Herman Van Rompuy wordt de eerste Europese president. Zweden, de voorzitter van de Europese Unie, heeft Van Rompuy voorgedragen voor het ambt van voorzitter van de Europese Raad. De Britse socialiste Catherine Ashton krijgt de post van Hoge Vertegenwoordiger.


Duidelijkheid
De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt presenteerde voor aanvang van het diner Van Rompuy en Catherine Ashton als de officiële kandidaten voor de twee Europese functies. De kandidatuur van Ashton effende meteen de weg voor Van Rompuy als toekomstige EU-president. De Britten lagen eerst nog dwars, maar hebben met Ashton als Hoge Vertegenwoordiger nu ook prijs. Gordon Brown liet daarom de kandidatuur van Tony Blair als concurrent voor Van Rompuy vallen.

Gezicht
Herman Van Rompuy wordt als Europese president de permanente voorzitter van de Europese Raad. Hij moet de bijeenkomsten van de regeringsleiders voorzitten en wordt het 'gezicht van de Europese Unie'. Hij krijgt een mandaat voor 2,5 jaar, maar kan daarna herkozen worden. De 62-jarige Van Rompuy heeft het imago van een grijze muis: een intellectueel die haiku's (Japanse dichtkunst) schrijft en zelden betrapt wordt op een expliciete mening. Een conservatief politicus met een groot probleemoplossend en volgens critici probleemdoorschuivend vermogen. Hij streeft 'rustige vastheid' na en is van mening dat het succes van een politicus niet is af te meten aan wat hij verwezenlijkt, maar aan de mate waarin hij onheil heeft voorkomen.

Turkije
Pikant is wel dat Van Rompuy fel tegen het toetreden van Turkije tot de Europese Unie is. Dat bleek uit eerdere uitspraken van de Belgische premier. ''Turkije is geen onderdeel van Europa en zal nooit onderdeel van Europa worden,'' zei Van Rompuy in 2004 tijdens een debat in het Belgisch parlement over Turkse toetreding. Dat meldde de website EU-Observer vandaag.

Jan Peter Balkenende
Premier Jan Peter Balkenende, die lange tijd goede papieren leek te hebben, blijft dus in Nederland. Balkenende is formeel overigens nooit kandidaat geweest. Balkenende heeft vanavond in Brussel zijn felicitaties uitgesproken aan Van Rompuy. Hij zei opgelucht te zijn dat er snel een beslissing is genomen en verheugd dat de keuze op Van Rompuy is gevallen, voor wie hij "buitengewoon veel waardering" heeft. "Ik ben heel erg bij dat er snel een een unaniem besluit is gevallen en dat het niet tot een stemming hoefde te komen."

Onhandig
Een aantal Nederlandse politieke partijen vindt dat het Balkenende geen goed heeft gedaan dat hij in de race is geweest voor het Europees presidentschap. De PVV noemt de premier aangeschoten wild. Partijleider Wilders wil snel nieuwe verkiezingen.

In NOVA vanavond het laatste nieuws vanuit Brussel, de reacties en een gesprek met Karel Lannoo, directeur van de Brusselse denktank Centre for European Policy Studies (CEPS) en CDA-senator Hans Hillen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief