Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Zorgpersoneel zonder vaccin is onacceptabel risico'

20 nov 09 - Door Monique Wijnans, Jane van Laar

Kijk of luister naar: 'Zorgpersoneel zonder vaccin is onacceptabel risico'

Het Astma Fonds roept zorgpersoneel in Nederland op zich zo snel mogelijk te laten vaccineren tegen de Mexicaanse griep en spreekt werkgevers en werknemers in de zorg aan op hun verantwoordelijkheid voor patiënten.


Wie zich niet laat vaccineren, riskeert onnodig de gezondheid van patiënten en de voortgang van de zorginstelling. Dat is onacceptabel, vindt het Astma Fonds.

Opkomst
Het Astma Fonds behartigt de belangen van ruim een miljoen chronische longpatiënten in Nederland. Mensen met chronische longziekten, zoals astma of COPD, behoren tot de medische risicogroepen die nu worden gevaccineerd tegen de Mexicaanse griep. Met 6 van de 22 sterfgevallen behoren chronische longziekten volgens het RIVM tot het meest voorkomend ‘onderliggend lijden’ bij Mexicaanse griep. Onder de medische risicogroepen lijkt de opkomst voor de vaccinatie hoog, terwijl nu duidelijk wordt dat een groot deel van het zorgpersoneel zich niet wil laten vaccineren.

Geen begrip
“Dat is een onacceptabel risico“, zegt het Astma Fonds. “Chronische longpatiënten komen vanwege hun ziekte regelmatig in een zorginstelling, zoals de huisartsenpost of het ziekenhuis. Bij longpatiënten leidt deze griep sneller tot complicaties. Het Astma Fonds heeft geen begrip voor de zorgverlener die contact heeft met kwetsbare patiënten en toch geen prik haalt.

Niet verplicht
Zorgverleners die contact hebben met patiënten, komen in aanmerking voor preventieve vaccinatie, omdat zij omgaan met kwetsbare mensen. De vaccinatie is niet verplicht, werkgevers bieden de vaccinatie aan hun personeel aan, zij beslissen zelf.

In NOVA vanavond de voors en tegens van verplichte vaccinatie. In de studio reageert Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief