Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Netanyahu kondigt bouwstop aan voor nederzettingen

25 nov 09 - Door Ankie Rechess

Kijk of luister naar: Netanyahu kondigt bouwstop aan voor nederzettingen

Onder grote Amerikaanse druk heeft de Israëlische premier Netanyahu vanavond voor tien maanden een bouwstop afgekondigd voor de bouw van nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever.


Vredesproces
De Israëlische regering zegt met het plan te hopen het vredesproces nieuw leven in te blazen. Dat ligt stil sinds eind vorig jaar, toen Israël de Gazastrook binnenviel. De Palestijnen willen het overleg pas weer hervatten als er een totale bouwstop komt, inclusief in Oost-Jeruzalem. De Palestijnse premier Salam Fayyad zei dat de aankondiging van Netanyahu daar niets aan zal veranderen.

Woedend

Joodse kolonisten zijn woedend op Netanyahu, ze hadden dit van zijn rechtse regering niet verwacht. Tot nu toe trad de regering alleen op tegen zogenoemde illegale buitenposten, maar nu is er een algehele bouwstop voor alle nederzettingen. De bouwstop geldt alleen niet voor de stad Jeruzalem.

Eerder deze week was minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen verbijsterd over de plannen van Israël om 900 woningen te bouwen in het door Israël bezette Oost-Jeruzalem, het stadsdeel dat volgens de internationale gemeenschap de hoofdstad van een te creëren Palestijnse staat moet worden.

Woedend
Verhagen wilde internationale druk op Israël om van het plan af te zien. Ook de Verenigde Staten reageerden woedend op de Israëlische plannen. Eerder dit jaar eiste VS-president Barack Obama nog de volledige stopzetting van het nederzettingenbeleid, maar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu had tot vandaag toe duidelijk gemaakt daar niet op in te zullen gaan.

Goede richting
Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, is het Israëlische besluit een stap in de goede richting bij het oplossen van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Maar hooggeplaatste Amerikaanse functionarissen benadrukten dat het Amerikaanse standpunt niet is veranderd over het bouwen van nieuwe woningen in bezette gebieden; de Verenigde Staten blijven een totale bouwstop eisen in Oost-Jeruzalem en op de Westoever.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief