Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Te koop: villa aan het water, rustig gelegen

20 nov 09 - Door Ad van Oosten

Kijk of luister naar: Te koop: villa aan het water, rustig gelegen

Hij heeft er genoeg van; prins Willem-Alexander en Máxima verkopen de villa op het schiereiland Machanguloin in Mozambique. '....Elke misslag wordt uitvergroot en het project wordt benadeeld', zo schrijft de prins in een brief aan premier Balkenende.


Ze willen niet langer dat het vastgoed-project geassocieerd wordt met negatieve publiciteit. De prins schrijft ook dat inmiddels het risico bestaat dat de ontwikkelingen ten goede in Mozambique buiten beeld raken.

Verwachtingen
Gisteren werd bekend dat prins Willem-Alexander en prinses Máxima in eerste instantie vier percelen hadden gekocht in het vakantieresort in Mozambique. Hun vakantiehuis, dat op één van de vier percelen wordt gebouwd, zou komend jaar af zijn. De lokale bevolking zou ook profiteren, onder meer door de aanleg van scholen en ziekenhuizen. De prins en de prinses willen de bij de lokale bevolking gewekte verwachtingen door hun deelname wel waarmaken en schrijven dat zij bij het gebied betrokken zullen blijven. Zij verkopen het huis pas als het af is om het project niet te schaden.

Vraagtekens
Rond de bouw van de vakantievilla gingen lange tijd geruchten over corruptie, geweld en onteigening. De Kamer zette vraagtekens bij de betrokkenheid van de prins en prinses. Ook de Oranjeverenigingen maakten zich zorgen over het project. Premier Balkenende heeft gezegd dat het besluit door de prins zelf is genomen.

In NOVA vanavond een gsprek met historica Dorine Hermans en D66-voorman Alexander Pechtold. Hij betreurt het dat de prins zegt dat hij zijn besluit onder druk van de publiciteit heeft genomen. "Dat vind ik niet sterk'', zegt Pechtold. "Ik hoop dat hij zelf ook tot het inzicht is gekomen dat dit project geen begaanbaar pad is.''

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief