Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De ondergang van DSB: een reconstructie

21 nov 09 - Door Miriam Lavelette , Jan Reiff en Ed Ribbink

Kijk of luister naar: De ondergang van DSB: een reconstructie

Op 19 oktober valt het doek voor DSB, de rechtbank heeft de bank uit Wognum failliet verklaard. Het is een kleine drie weken nadat Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed een bankrun veroorzaakte door spaarders op te roepen hun geld weg te halen bij DSB. Maar DSB zat al langer in de problemen.


Succesverhaal
Een jaar geleden gaat het Dirk Scheringa nog voor de wind. Hij wordt door Nederlandse studenten verkozen tot CEO van het jaar, zijn bank lijkt weinig last te hebben van de kredietcrisis en de financieel directeur van DSB, oud-minister Gerrit Zalm, wordt door minister van Financiën Wouter Bos gevraagd om ABN AMRO te redden. Zelf fantaseert Scheringa over een rol als “gevolmachtigd crisisminister op financieel gebied”. Hij is niet meer de kleine kredietverstrekker met die irritante tv-reclames. Hij is voorzitter van landskampioen AZ en een “voorbeeld voor de financiële sector” volgens premier Balkenende.

Achter de schermen rommelt het echter. De Nederlandsche Bank (DNB) plaatst DSB onder verscherpt toezicht en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) doet onderzoek naar de hypotheekverstrekking van de bank.

Kritiek
In tv-programma’s als NOVA en Radar zwelt de kritiek op DSB aan. Volgens oud-medewerkers probeerde DSB systematisch zoveel en zo hoog mogelijke koopsompolissen te verkopen. Hierbij werd geen rekening gehouden met de financiële draagkracht van de klant. Gedupeerden krijgen een gezicht in de Stichting Hypotheekleed en DSB Ramp. Zij bekommeren zich om klanten die zeggen “met hun rug tegen de muur te staan” en de hoge maandlasten niet meer te kunnen opbrengen.

Ook uit de politiek is er kritiek. De provisies tot wel 90 procent die in de koopsompolissen verborgen zitten, noemt minister Bos “totaal idioot”.

Failliet
DSB wankelt. De oproep van Lakeman in het programma Goedemorgen Nederland aan spaarders om hun geld bij DSB weg te halen heeft grote gevolgen. Berichtgeving in de Volkskrant en het Financieele Dagblad bevestigen dat de bank in zwaar weer zit. Op 19 oktober verklaart de rechtbank DSB Bank failliet.

Vragen
De val van DSB laat nog veel vragen onbeantwoord. Hoe kon een bank in zo’n korte tijd het vertrouwen van haar klanten verliezen? Wat is de rol van de toezichthouders DNB en AFM bij de val van DSB, en de periode voorafgaand aan 19 oktober? Welke rol speelden (ex-)DSB-bestuurders als Gerrit Zalm, Frank de Grave, Ed Nijpels en Robin Linschoten?

In NOVA vanavond een reconstructie van de val van de bank van Dirk Scheringa en wat daaraan vooraf ging. Op grond van tal van gesprekken met betrokkenen en eigen onderzoek vanaf dit voorjaar schetst NOVA een beeld van de opkomst en ondergang van het DSB-imperium.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief