Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verslagenheid en verdriet op Urk

23 nov 09 - Door Reijer Zwaan, Ad van Oosten, Monique Wijnans

Herdenking Dirk Post in Urk

Op Urk heerst grote verslagenheid en verdriet na de dood van de 14-jarige Dirk Post. En dat de mogelijke daders, ook uit Urk, nog maar 12, 13 en 15 jaar zijn maakt dat verdriet en de verslagenheid extra groot.


Het lichaam van Dirk Post werd vorige week woensdag gevonden in een bos nabij Urk. Zijn ouders hadden hem de dag ervoor als vermist opgegeven.

Arrestatie
De politie heeft drie jongens aangehouden in verband met de dood van Dirk Post. Vrijdag werden twee jongens van 13 en 15 jaar gearresteerd. Zaterdag werd een jongen van 12 opgepakt. Alle drie worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Dirk Post. De gearresteerde jongens kennen hem.

Geweld
Inmiddels staat vast dat Dirk Post door geweld om het leven is gekomen. Specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut hebben sectie op het lichaam verricht. Over de exacte doodsoorzaak kan de politie in belang van het onderzoek nog geen mededelingen doen.

Stille tocht
Morgen wordt er voor Dirk Post een stille tocht georganiseerd. Vrienden van Post namen het initiatief voor de tocht. Ze wilden die aanvankelijk al vandaag houden, maar stelden de tocht uit na overleg met de familie van het slachtoffer.

Begrafenis
Dirk Post wordt morgenochtend op Urk begraven. Voorafgaand aan de begrafenis wordt vanaf half elf een rouwdienst gehouden in de Hervormde Kerk De Ark. De dienst en de begrafenis vinden in beslotenheid plaats.

Onderzoek
Over het lopende onderzoek is niet meer bekend dan dat de voorlopige hechtenis van de drie verdachten met een aantal dagen is verlengd. De leeftijd van de verdachten is een extra handicap voor politie en justitie. Het maakt hun behandeling wezenlijk anders dan als het volwassenen zouden zijn geweest.

Marcel van Gessel, advocaat, en Fred Teeven, Tweede Kamerlid voor de VVD en oud-officier van Justitie, debatteren over de vraag hoe er moet worden omgegaan met puberverdachten.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief