Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hiv-virus steeds agressiever

23 nov 09 - Door Guido van Ophoven, Karel Ornstein

Hiv-virus steeds agressiever en besmettelijker

Het virus dat hiv veroorzaakt wordt sterker en verspreidt zich sneller. Dat concludeert Frank de Wolf, directeur van de Stichting HIV Monitoring in NOVA.


Eerder ziek
De Wolf waarschuwt ervoor dat het sterkere hiv-virus ervoor zorgt dat mensen die al besmet zijn, eerder ziek worden. En na onveilige seks raken mensen sneller besmet. "Het is een alarmerende conclusie", zegt De Wolf in NOVA.

Besmetting
De onderzoekers zijn er achter gekomen dat de hoeveelheid virus in het bloed vergeleken met tien jaar geleden is gegroeid. Dat kan betekenen dat het virus sterker wordt. Er zijn in Nederland negenduizend mensen die niet weten dat ze besmet zijn met het hiv-virus. Zolang iemand geen medicijnen slikt, blijft dat sterke virus aanwezig. Volgens De Wolf zit hier het grote gevaar. "Ze slikken geen medicijnen en dus groeit nu de kans dat zij anderen besmetten met het agressievere virus."

Testen
Bovendien kunnen ze zelf ook nog eens eerder ziek worden doordat het virus sterker is. "Er vindt een selectie in het virus plaats doordat we behandelen met medicijnen. Het sterkste virus blijft over", aldus De Wolf. Hij vindt dat mensen zich eerder moeten laten testen. Ook zouden mensen die besmet zijn, direct na die diagnose moeten beginnen met medicatie. Nu duurt het soms jaren voordat iemand medicijnen gaat slikken.

Professor Frank de Wolf reageert in de studio.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief