Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Neelie Kroes blijft in Europa

24 nov 09 - Door Ad van Oosten, Jan Reiff, Twan Huys

Kijk of luister naar: Neelie Kroes blijft in Europa

Ze geniet veel aanzien. Ze is onpartijdig en de schrik van menig multinational. Ze verdedigt de consumentenbelangen, legde een record bedrag aan boetes op en kent Brussel op haar duimpje: Neelie Kroes, vandaag opnieuw door het kabinet voorgedragen als eurocommissaris.


Invloed
Volgens ingewijden krijgt Kroes een portefeuille met daarin ict, e-commerce en telecom. Ook wordt ze een van de vice-voorzitters van de commissie onder leiding van voorzitter José Manuel Barroso. Als plaatsvervangend voorzitter van de commissie praat Kroes ook mee met alle andere beleidsdossiers. Daarmee zou Neelie Kroes een invloedrijke positie in Europa bekleden. Neelie Kroes wilde graag Europees commissaris blijven, "op een belangrijke economische post", zo zei ze eerder.

Kandidaten
Met de voordracht van Kroes zijn nu nagenoeg alle kandidaten voor de nieuwe Europese Commissie bekend. Zo is namens Duitsland de onbekende Günther Oettinger, minister-president van de deelstaat Baden-Württemberg, naar voren geschoven. Frankrijk hoopt dat oud-minister Michel Barnier de portefeuille Interne Markt krijgt. Vanmorgen maakte de Deense regering bekend minister Connie Hedegaard van Klimaat en Energie voor te dragen. Volgens bronnen rond Barroso is hij van plan volgende week bekend te maken wie welke posten krijgen.

In NOVA de reacties uit Den Haag, een gesprek met oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot en een gesprek met Neelie Kroes.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief