Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Brief toont aan: Zalm wist van DSB-leningen

25 nov 09 - Door Miriam Lavalette, Reijer Zwaan, Tom Kleijn

Kijk of luister naar: Brief toont aan: Zalm wist van DSB-leningen

Foto: Roel Wijnants (Creative Commons)

Er moet voor dinsdag, 1 december 2009, duidelijkheid komen over de rol die Gerrit Zalm speelde toen hij in de leiding van DSB zat, zegt minister Wouter Bos van Financiën.


Financieel directeur
Zalm begon in juli 2007 als economisch adviseur van het bestuur van DSB. In december van dat jaar werd hij er financieel directeur. Bos haalde Zalm november vorig jaar weg bij DSB om de staatsbank ABN AMRO te leiden.

Fouten?
Als blijkt dat oud-minister Zalm in zijn baan als financieel directeur bij DSB fouten heeft gemaakt, kan hij worden weggehaald als topman bij ABN AMRO, aldus Bos bij RTL Z in zijn wekelijks gesprek.

Succes
Zalm deed eerder voorkomen alsof hij weinig te maken had met de omstreden leningen waar DSB voor beboet is: hij verklaart op 12 oktober jongstleden dat hij zich met "succes heeft ingezet voor een verbetering van het beleid". In de persoonlijke verklaring stelt Zalm dat de verhouding tussen de hypotheekschulden en de woningwaarde van huizen van klanten in de loop van 2008 "drastisch" was verbeterd. Ook heeft DSB onder zijn bewind een verdienmodel ontwikkeld dat minder afhankelijk was van koopsompolissen.

Brief
Maar NOVA is in het bezit van een brief van Zalm aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waaruit blijkt dat Zalm dé man bij DSB was die de leningen verdedigde en de AFM-kritiek bestreed. En hiermee wankelt de positie van Zalm bij ABN AMRO.

In de studio reageren Jolande Sap, GroenLinks-Kamerlid en lid van de commissie De Wit die de kredietcrisis onderzoekt en Jelle Hendrickx van de Stichting Steunfondsprobleemhypotheken.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief