Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kabaal over kilometerheffing

25 nov 09 - Door Ferry Mingelen

Kijk of luister naar: Kabaal over kilometerheffing

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de kilometerheffing van de minister van Verkeer Camiel Eurlings.


Actie
Nog lang niet alle partijen in de Kamer gaan met de plannen mee. De VVD en dagblad De Telegraaf, bijvoorbeeld, voeren een enorme actie tegen die heffing.

Spitstarief
De ANWB vindt een discussie over de kilometerheffing niet zinvol zolang het spitstarief, dat er een onderdeel van wordt, niet bekend is. "Zolang wij de hoogte van het spitstarief niet weten, kunnen wij de gevolgen voor de automobilist niet beoordelen", aldus ANWB-directeur Guido van Woerkom. De ANWB, een belangrijke partij voor het draagvlak voor de kilometerheffing in de samenleving, houdt dus voorlopig de kaarten tegen de borst.  In het op 13 november gepresenteerde wetsvoorstel staat alleen een basistarief. Het spitstarief moet in werking treden vanaf het moment dat alle auto's een kilometerprijs betalen.

Stickeractie
De oppositiepartijen SP, VVD en PVV gaan voluit in de aanval tegen de plannen. De komst van de kilometerheffing heeft een ware stickerrage ontketend in de Tweede Kamer. GroenLinks komt met eigen bumperstickers waarop staat: "Kilometerheffing? Ja graag !". De partij reageert op de VVD, voorstander, die eerder al met een sticker kwam met de tekst "Kilometerheffing: No Way".

De PVV roert zich ook. De partij opende een meldpunt. GroenLinks vindt dat de kilometerheffing weliswaar groener en eerlijker kan, maar de plannen moeten zeker doorgaan, stelt Tweede Kamerlid Kees Vendrik. Hij noemt het verzet tegen de kilometerprijs kortzichtig. Vendrik is van plan minister Camiel Eurlings stickers aan te bieden voor het hele kabinet.

Minister Eurlings is niet blij met al het kabaal en slaat terug.

Vanuit Den Haag het laatste nieuws.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief