Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eurlings vecht voor kilometerheffing

26 nov 09 - Door Ferry Mingelen

Kijk of luister naar: Eurlings vecht voor kilometerheffing

De plannen voor een kilometerheffing zorgden gisteren voor veel kabaal in de Tweede Kamer.


Spitstarief
Minister Camiel Eurlings bestreed dat de automobilist door het spitstarief als onderdeel van de kilometerheffing flink duurder uit zal zijn. Hij zei vlak voor het debat voor tv-camera's dat hij in een gesprek ANWB-directeur Guido van Woerkom "een heel stuk" heeft gerustgesteld. Die maakte eerder duidelijk dat hij eerst wil weten hoe hoog het spitstarief wordt voor de ANWB instemt met de kabinetsplannen voor de kilometerheffing.

Basistarief
In het op 13 november gepresenteerde wetsvoorstel staat alleen een basistarief. Volgens de minister wordt het spitstarief "veel en veel minder" dan bedragen van een euro of een kwartje per gereden kilometer die zijn genoemd.

Kritiek
De oppositie gaf fel af op de kabinetsplannen, ook al komt er nog een apart debat over het wetsvoorstel. Eurlings moet voor dat debat in een brief duidelijkheid geven over het spitstarief.

Uitval
SP-Kamerlid Emile Roemer zei dat CDA-collega Ger Koopmans, met zijn recente kritiek op het invoeren van regionale spitstarieven, de heffing al "de nek heeft omgedraaid". Volgens VVD'er Charlie Aptroot klopt er "geen klap" van dat 58 procent van de automobilisten straks minder gaat betalen. Dat leidde tot een uitval van de minister, die zei dat Aptroot dan maar een motie van wantrouwen tegen hem moest indienen.

Crimineel
PVV-collega Richard de Mos had het over een "crimineel systeem" dat de files "nog geen millimeter" korter zal maken. Hij beschuldigde CDA-Kamerlid Sander de Rouwe met zijn plannen voor de aanleg van supersnelwegen, te betalen uit de kilometerheffing, van het "leegmelken" van de automobilist.

Mijlpaal
ChristenUnie-woordvoerder Ernst Cramer betitelde de wet op de kilometerprijs daarentegen als "een mijlpaal in de verduurzaming van het autoverkeer".

Ei
Een andere voorstander van de plannen, GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik, deelde complimentjes uit aan minister Eurlings. "De aanstaande premier van Nederland heeft zijn ei gelegd." Maar ook hij viste nadrukkelijk naar de hoogte van de spitsheffing. Wanneer krijgen we ie, aldus D66-collega Boris van der Ham.

Minister Eurlings reageert vandaag op de kritiek en de vragen uit de Kamer.

Vanuit Den Haag het laatste nieuws.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief