Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dubai in zwaar weer

27 nov 09

Kijk of luister naar: Dubai in zwaar weer

Het Arabische emiraat Dubai is hard geraakt door de financiële crisis.


Dubai bouwde de laatste jaren onvermoeibaar aan de meest prestigieuze bouwprojecten. Daarmee wilde de stadstaat, die relatief weinig olie heeft, zichzelf op de kaart zetten voor toeristen en zakenmensen. Aan die ambitie is hardhandig een einde gekomen.

Luchtbel
Dubai financierde de projecten veelal met geleend geld. Door de financiële crisis is de geldstroom gestokt. Bovendien zijn veel vastgoedprojecten een luchtbel gebleken en is de waarde ervan de laatste tijd fors gedaald.

Dubai World
Woensdag meldde Dubai World, het belangrijkste investeringsvehikel van Dubai, het komende halfjaar geen schulden meer wil terugbetalen.Het kampt door een ongebreidelde bouwwoede met een schuldenlast van 59 miljard dollar. Door de wereldwijde problemen in de financiële sector is het moeilijk geworden om aan nieuw kapitaal te komen.

Beurs
De financiële problemen van Dubai, dat inmiddels gebukt gaat onder een schuldenlast van ongeveer 80 miljard dollar (53 miljard euro), alarmeerden financiële markten. Op de beurzen daalden gisteren de aandelenkoersen fors, terwijl ook bedrijfsobligaties een flinke knauw kregen. Met name banken moesten het ontgelden, omdat beleggers vrezen dat ze geld hebben gestoken in projecten in Dubai. En ook vandaag bleef de situatie in Dubaide beurzen in Europa negatief beïnvloeden.

Nederlandse bedrijven
De Nederlandse overheid staat voor enkele honderden miljoenen euro's garant voor de export van Nederlandse bedrijven naar Dubai. Nu Dubai zwaar in de financiele problemen zit, loopt de staat hier risico's. Volgens het ministerie van Financiën in Den Haag is voor driekwart van het bedrag eerder al een betalingsregeling afgesproken toen bleek dat de staatshoudstermaatschappij Dubai World in problemen verkeerde. "Dubai voldoet tot nu toe aan deze afspraken", aldus een woordvoerster van het ministerie.

In NOVA vanavond: wat betekenden de financiële problemen van Dubai voor de Nederlandse bedrijven die daar zaken doen? In NOVA een gesprek met Marcel Suers uit Dubai.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief