Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wat is het milieu ons waard?

28 nov 09 - Door Marcel Ouddeken en Petra Greeven

Kijk of luister naar: Wat is het milieu ons waard?

Over ruim een week komen in de Deense hoofdstad Kopenhagen staatshoofden en regeringsleiders bijeen voor de klimaattop van de Verenigde Naties. VN-chef Ban Ki-moon heeft steeds meer vertrouwen in een succesvolle afloop van de top waar landen overeenstemming proberen te bereiken over de maatregelen die de opwarming van de aarde moeten tegengaan.


We mogen niet mislukken. We moeten gebruik maken van dit moment om het akkoord te bezegelen”, aldus Ban Ki-moon. De VN-topman refereert hierbij aan een nieuw akkoord ter vervanging van het Verdrag van Kyoto (1997) waar de landen in Kopenhagen het over eens moeten worden.

Goede wil
De voortekenen zijn positief: de VS en China laten zien dat ze de klimaattop serieus nemen door president Obama en premier Wen Jiabao te laten afreizen naar Kopenhagen. Ook landen als India, Indonesië en Zuid-Afrika hebben volgens VN-klimaatchef Yvo de Boer aangegeven zich te zullen inzetten tegen klimaatverandering. Frankrijk en Groot-Brittannië willen dat er een internationaal fonds komt waar rijke landen jaarlijks tien miljard euro in storten. Het geld kan gebruikt worden om arme landen te helpen hun CO2-uitstoot te verlagen.

GroenLinks
Als er één politieke partij in Nederland is die sinds jaar en dag het milieu hoog op haar agenda heeft staan, dan is het GroenLinks. Vandaag houdt de partij een partijcongres in Theater Gooiland in Hilversum. De thema’s van het congres zijn de economische crisis, de bestuurskwaliteiten van de partij en de klimaattop in Kopenhagen.

In de meest recente Politieke Barometer staat GroenLinks op acht zetels, een bescheiden winst van één zetel ten opzichte van het huidige zetelaantal in de Tweede Kamer. Waarom lijkt de partij van fractievoorzitter Femke Halsema niet in staat echt te profiteren van de verhoogde aandacht voor het milieu? Waarom is er überhaupt weinig van te merken in de Nederlandse politiek? Zijn we eigenlijk wel tot offers in staat als het gaat om een beter milieu?

In NOVA vanavond een vooruitblik naar de top in Kopenhagen en een gesprek met de fractievoorzitter van GroenLinks Femke Halsema.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief