Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Levenskunstenaar Ramses Shaffy overleden

1 dec 09 - Door Ad van Oosten en Jan Reiff

Kijk of luister naar: Levenskunstenaar Ramses Shaffy overleden

Zanger en acteur Ramses Shaffy is vandaag in Amsterdam overleden. Dit voorjaar werd er bij hem slokdarmkanker geconstateerd. "Eind vorige week verslechterde zijn gezondheid aanzienlijk. Dinsdagochtend is hij rustig ingeslapen", schrijft zijn management.


Onderscheiden
Shaffy woonde al lange tijd in een verpleegtehuis, als gevolg van problemen met epilepsie, een longontsteking en overmatig drankgebruik. Een documentaire over zijn leven was de opening van het Nederlands Film Festival in oktober 2002. Bij die gelegenheid kreeg Shaffy een koninklijke onderscheiding. Eerder was hij al onderscheiden met onder meer een Edison, de Louis Davidsprijs en de Gouden Harp.

Muziek
Shaffy werd bij Parijs geboren als zoon van een Egyptische diplomaat en een Russische moeder. Rond zijn zesde liet zijn zieke moeder hem achter in Nederland en woonde hij in pleeggezinnen. Van 1955 tot 1963 speelde Shaffy bij de Nederlandse Comedie, daarna hield hij zich vooral bezig met muziek.

Liesbeth List

Shaffy werd vooral bekend door zijn samenwerking met Liesbeth List waarmee hij onder andere het nummer de Pastorale zong. Maar ook zijn nummers 'Kijk omhoog Sammy' en 'Laat me' waren vooral in de jaren 70 zeer bekend. Met de band Alderliefste had hij in 2005 nog een hit met het nummer Vivre/Laat me.


Vorige week was het laatste optreden van Shaffy, in de Rotterdamse Laurenskerk.Over het einde van zijn eigen leven zong Shaffy in het lied 'Laat me' uit 1978: "Ik zal ook wel eens een keertje sterven. Daar kom ik echt niet onderuit. Ik laat m'n liedjes dan maar zwerven. En verder zoek je 't maar uit."

Bekijk ook dit interview met Shaffy

Ramses Shaffy is 76 jaar geworden. Hij wordt dinsdag 8 december in besloten kring begraven. 

NOVA staat vanavond stil bij de zanger. Te gast is actrice en theatermaker Shireen Strooker, hartsvriendin van Ramses Shaffy. NOVA sprak verder met Louis van Dijk, hij begeleidde Shaffy aan de piano. En Jacques Klöters, muziekkenner.

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief