Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Obama: 30.000 extra militairen naar Afghanistan

2 dec 09 - Door Rudy Bouma, Tom Kleijn, Bart Klijberg

Kijk of luister naar: Obama: 30.000 extra militairen naar Afghanistan

De Amerikaanse president Obama heeft vannacht zijn strategie voor Afghanistan toegelicht. Zoals verwacht kondigde hij aan dat zijn regering 30.000 extra manschappen naar Afghanistan stuurt.


Obama wil dat de situatie in Afghanistan binnen anderhalf jaar ten goede keert, zodat hij kan beginnen aan het terughalen van militairen uit dat land.

Snel tempo
De 30.000 extra militairen moeten uiterlijk volgend jaar zomer zijn toegevoegd aan de bestaande Amerikaanse troepenmacht in Afghanistan. De troepenmacht bestaat nu uit circa 65.000 militairen. De extra troepen vertrekken begin 2010 al naar Afghanistan, "in een zo snel mogelijk tempo", aldus Obama. De troepen moeten de bevolking van Afghaanse steden veiligheid bieden en het verzet breken van de radicaalislamitische bewegingen, zoals de Taliban.

Dringend appel
De Amerikaanse regering heeft een dringend appel gedaan aan NAVO-bondgenoten, waaronder Nederland, om net als de VS extra troepen beschikbaar te stellen voor de operaties in Afghanistan. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft een officieel verzoek ingediend bij haar collega Verhagen om langer in Afghanistan te blijven.

Nederlandse bijdrage
Minister van Defensie Van Middelkoop benadrukt dat de regering nog geen besluit heeft genomen over de Nederlandse bijdrage aan de internationale troepenmacht in Afghanistan na 1 augustus 2010, als de huidige missie in Uruzgan afloopt. Eerder verklaarde het kabinet dat een nieuwe missie in de huidige grootte in ieder geval niet mogelijk is. Een Kamermeerderheid heeft al aangegeven dat zij wil dat alle militairen uit de provincie Uruzgan vertrekken.

PvdA
De PvdA blijft erbij dat er geen nieuwe Nederlandse militaire missie in de Afghaanse provincie Uruzgan mag komen. De nieuwe Amerikaanse strategie voor Afghanistan verandert niets aan dat standpunt van de regeringsfractie, aldus PvdA-Tweede Kamerlid Martijn van Dam.

Topgeneraal
Stanley McChrystal, de hoogste Amerikaanse militair in Afghanistan, reageerde zeer positief op de aankondiging van president Barack Obama dat hij de beschikking krijgt over zeker 30.000 extra manschappen. De aangepaste strategie van de Amerikaanse regering voor Afghanistan en Pakistan "heeft mij een duidelijke militaire opdracht bezorgd en de middelen om onze doelen te bereiken", aldus generaal McChrystal, die het bevel voert over het Amerikaanse leger in Afghanistan en over de NAVO-troepenmacht in dat land.

Lof
Minister Eimert van Middelkoop is vol lof over de nieuwe strategie van de Amerikaanse regering. Volgens Middelkoop heeft Obama "een heldere en herkenbare visie over het vervolg van de missie in Afghanistan neergelegd". Van Middelkoop onderschrijft de prioriteiten die president Obama stelt, zoals de deadline van juli 2011, die deze heeft gesteld voor het begin van de terugtrekking van Amerikaanse troepen.

Verstandig I
Middelkoop liet weten dat het "verstandig is dat Obama niet spreekt van een exit-strategie, maar wijst op een noodzakelijke transitie, waarin de verantwoordelijkheden worden overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten.In Uruzgan kan Nederland mogelijk al volgend jaar de eerste stappen zetten in de overdracht van verantwoordelijkheden aan de Afghanen".

Verstandig II
Ook minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) is blij met de nieuwe strategie van de Amerikaanse regering voor Afghanistan. Volgens hem heeft de Obama een "verstandig besluit" genomen door de hulp aan de Afghanen te versnellen en te verbreden, zodat ze zelf voor veiligheid en opbouw van hun land kunnen zorgen. "Het geeft aan dat hij vertrouwen heeft in de internationale missie in Afghanistan", zei Verhagen. De strategie van Obama sluit volgens hem naadloos aan bij de "totaalaanpak" van Nederland. Daarbij wordt naast de inzet van militairen ook gezorgd voor ontwikkeling van het land en goed bestuur.

Geheime plannen
De NOS meldt vanmorgen dat de ministers Verhagen en Van Middelkoop niet bereid zijn de plannen voor een nieuwe Afghanistanmissie op te geven. In het geheim zijn zij bezig de geesten rijp te maken om langer te blijven. Zij zijn van mening dat niet alleen moet worden gezaaid, maar ook geoogst, aldus betrouwbare bronnen in Den Haag aan de NOS.

Afghanistan-Indië
Nog steeds wordt de vraag opgeworpen of de Afghanistan-missie een vecht- of een opbouwmissie wordt genoemd, oorlog of geen oorlog. Zestig jaar geleden voerde Nederland ook al een oorlog die van het ministerie van Defensie geen oorlog mocht heten: de zogenoemde politionele acties tegen de Republiek Indonesië. Er zijn unieke kleurenbeelden (via Andere Tijden) opgedoken van het Korps Mariniers in actie in 1947. Gefilmd door de Marine zelf. NOVA kijkt naar de film met twee veteranen, één uit Indië, één uit Afghanistan.

In de studio vanavond commentaar van Ko Colijn, defensiespecialist, en vanuit Den Haag politieke reacties.

Bekijk hier de hele toespraak van Obama:


Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief