Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Proces Demjanjuk stilgelegd

3 dec 09 - Door Mélinde Kassens, Petra Greeven

John Demjanjuk

Het proces tegen John Demjanjuk is gisteren in München stilgelegd omdat de 89-jarige beklaagde koorts heeft.


Rechter Ralph Alt zei gisteren, op de derde procesdag, dat Demjanjuk van de gevangenisarts niet vervoerd mag worden, omdat er een infectie dreigt. De beklaagde klaagde over hoofdpijn en pijn aan zijn ledematen.

Medeplichtig
Demjanjuk wordt ervan beschuldigd medeplichtig te zijn aan massamoorden op slachtoffers van de nazi's in 1942 en 1943. In München staat hij terecht wegens zijn rol bij de volkerenmoord op Joodse Europeanen, met name tiendduizenden Nederlanders die in het nazi-vernietigingskamp Sobibor in Polen de dood werden ingejaagd.

Verdaagd
De rechtszaak is verdaagd tot 21 december, meldt de Duitse krant Bild.

Seponering
Op de tweede dag van het proces hadden de advocaten van Demjanjuk om seponering van de zaak gevraagd. Volgens advocaat Ulrich Busch is Demjanjuk al in Israël voor dezelfde misdaden aangeklaagd en veroordeeld. Hiermee zou het proces in München in strijd zijn met de grondregel dat een verdachte nooit twee keer kan worden aangeklaagd voor dezelfde misdaad. Bovendien zou justitie Demjanjuk op illegale wijze in handen hebben gekregen, omdat hij onder dwang uit de Verenigde Staten naar Duitsland is gebracht.

Gaskamers
De staatsaanklager beschuldigde Demjanjuk dinsdag van het de dood injagen van duizenden joden in het vernietigingskamp Sobibor in Polen. Volgens de aanklager wist Demjanjuk dat het de bedoeling was in Sobibor joden uit te roeien. Hij stelde dat Demjanjuk er op toezag dat joden van de treinen werden gehaald, zich moesten uitkleden en naar de gaskamers werden gebracht.

Stretcher
Demjanjuk volgde dinsdag de zitting vrijwel bewegenloos vanaf een stretcher. Hij wilde niet reageren op de beschuldigingen aan zijn adres.

In de studio een gesprek over Demjanjuk met Max Pam, hij volgt voor De Volkskrant het proces en is ook persoonlijk betrokken: een groot aantal van zijn familieleden heeft de oorlog niet overleefd. Zij zijn omgebracht in de concentratiekampen, onder meer in Sobibor.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief