Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Zonder Geert Wilders geen Pechtold'

3 dec 09 - Door Nynke de Zoeten

D66 staat al maanden op forse winst in de peilingen. Volgens de laatste meting van de Politieke Barometer zou D66 op dit moment negentien zetels behalen.


De partij heeft nu drie zetels in de Kamer. Maar wordt de partij daardoor niet overmoedig? D66 heeft een roerige geschiedenis van hoge pieken en diepe dalen.

Factor Wilders
Partijleider Alexander Pechtold, gezegend met flink wat redenaarstalent, speelt een belangrijke rol bij de populariteit van de partij. Maar ook de factor Wilders mag niet worden onderschat. 'Zonder Geert Wilders geen Pechtold'. TNS NIPO-onderzoeker Peter Kanne stelt in het Nederlands Dagblad, dat Pechtold zich sterk heeft gepositioneerd op het culturele vlak. Met zijn ja tegen Europa en de keuze voor een multiculturele samenleving staat hij lijnrecht tegenover de PVV-leider Wilders. Maar wie scherp kijkt, ziet dat Pech­told gek genoeg veel van Wilders overneemt, aldus Kanne.

Opspraak
Pechtold kwam onlangs in opspraak toen hij PVV-leider Geert Wilders een 'racist' en 'extreem rechts' noemde. De stichtingen Vrienden van Pim Fortuyn en Beeld van Pim deden daarover aangifte. Tijdens het congres zei Pechtold dat hij "absoluut geen spijt" heeft van zijn uitlatingen.

Is de partij niet te afhankelijk van het, door Mark Rutte benoemde, "moddergooien" naar de PVV?

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief